Nyttiga dadel-kokosbollar utan socker

dada-kokosbollar4 dada-kokosbollar1

Nyttiga kokosbollar helt utan tillsatt socker – istället innehåller de dadlar som ger en söt, god smak! De är underbart goda och man kan inte tro att de inte innehåller något tillsatt socker. Även mina barn gillar dem utan att ens reflektera över att de innehåller dadlar istället för socker. Ett perfekt, nyttigt snacks om man vill minska på sockret.

Nyttigt müslibräck – ljuvligt gott! Klicka här för recept!
Nyttigt müslibräck – ljuvligt gott! Klicka här för recept!

Nyttiga dadel-kokosbollar utan socker

Ca 15 st

10–12 dadlar
2 ½ dl havregryn
1 ½ msk kakao
1 dl kokos
25 g sötmandel, hackad
(kan uteslutas)
½ dl kokosolja
1 nypa salt
3–4 msk kaffe (halva mängden kan bytas ut mot vatten för mindre kaffesmak)

Garnering
kokos (eller hackad sötmandel)

GÖR SÅ HÄR

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.

2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.

3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.

4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos (eller hackad sötmandel). Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos (eller hackad sötmandel). Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

dada-kokosbollar2 dada-kokosbollar3 dada-kokosbollar5

En lös deg ger ett luftigare bröd

deg

FAKTA
För mycket mjöl i degen gör att brödet blir tungt, stabbigt och kompakt.
En lösare deg ger ett luftigare och lättare bröd. Dock blir det lite kladdigare att knåda degen om man knådar för hand, men brödet blir mycket godare!

Ibland behöver man inte tillsätta allt mjöl som det står i receptet när man bakar med jäst. Om man känner att degen är smidig och fortfarande lite lagom kladdig så räcker det med mjöl.

Tänk på….  
För att kunna hantera en kladdig deg behövs det mjöl på bakbordet och händerna när den  bakas ut! Men var försiktig och lätt på handen så att det inte knådas in för mycket mjöl i degen.

 

Recepttips! Underbart god, saftig morotslimpa! Klicka på bilden nedan för recept!

Baka, luftiga, saftiga morotslimpor – klicka här för recept!
Baka, luftiga, saftiga morotslimpor – klicka här för recept!

Sju sorters kakor – vilka är det egentligen?

Sju sorters kakor är ett känt begrepp när man pratar om svenskt fika och kaffebröd. Men vilka kaksorter är det egentligen vi pratar om? Det finns faktiskt inga exakta sorter, men de som brukar ingå är:

Chokladsnitt
Drömmar
Finska pinnar
Hallongrottor
Brysselkex
Bondkakor
Kolasnittar
Strassburgare
Schackrutor
Jitterbugg
Mandelmusslor
Kanelkakor
Kardemummakakor
Citronkakor

2 populära småkaksklassiker

småkakor2

Kolasnittar & strasskakor är två mycket omtyckta och populära småkakor! De är båda enkla att baka och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma! Kolasnuttarna är knapriga i kanterna och lite sega i mitten – en superläcker kombination. Strasskakorna är oerhört spröda och nästan smälter i munnen! Man kan doppa dem i choklad, men de går också bra att äta precis som de är.

Här får du recept på dessa två godingar så du snabbt slänger ihop! Förvara dem i en burk med tätslutande lock. Klicka på bildtexterna under bilden:

Segknapriga kolasnittar – klicka här för recept!
Segknapriga kolasnittar – klicka här för recept!
Spröda strasskakor – klicka här för recept!
Spröda strasskakor – klicka här för recept!

 

Lyckas med brödbaket – 2 enkla tips!

Skärmavbild 2016-03-08 kl. 21.22.18

1. Knåda degen i några minuter!
Glutentrådarna i vetemjölet behöver bearbetas ordentligt för att de ska bli starka. Det är gluten som gör att degen blir smidig och att brödet växer och blir luftigt under gräddningen. Knådningen bildar ett glutennät av trådarna och det gör att luftbubblorna stannar kvar i brödet under gräddningen. Om man inte knådar finns det risk att brödet blir platt och tungt.

2. Låt degen jäsa ordentligt!
Tyvärr finns  det inga genvägar när man bakar med jäst. Degen måste jäsa ordentligt för att det ska bildas luftbubblor i degen. En bra riktlinje är att degen ska dubbla i storlek under först jäsningen.