Spröda småkakor med en bit schweizernötchoklad på toppen. Ljuvligt goda och omtyckta godiskakor som har en rykande åtgång på fikabordet och kalaset. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.
125 g smör, rumsvarmt ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker 1 dl potatismjöl 1 ¼ dl vetemjöl
Garnering 1 rulle schweizernötschoklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min.
5. Ta fram en rulle schweizernötschoklad (jag använde Marabous, men andra märken går också bra).
6. Lägg en schweizernötsbit på varje kakan medan de fortfarande är varm, men vänta ca 1 minut innan du lägger på dem så de inte smälter. Låt chokladen stelna (gärna i kylen).
Oerhört spröda småkakor med ett täcke av choklad och kokos! Strasskakor består av en kakdeg som blir oerhört spröd och fullkomligt smälter i munnen. Potatismjölet i degen gör att konsistensen blir så härlig. Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.
Strasskakor med choklad & kokos
Ca 20 st
125 g smör, rumsvarmt ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker 1 dl potatismjöl 1 ¼ dl vetemjöl
Garnering ca 75 g mörk choklad, smält (ljus går också bra)
kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Bred ut smält choklad på kakan med en tesked. Strö över kokos. Låt chokladen stelna (gärna i kylen).
Knaprigt knäckebröd proppat med nyttiga, fiberrika frön.
Älskade fröknäcke! Lika gott till frukost som tilltugg till förerinken på festen. Eller som snacks framför tv:n på lördagskvällen. Fröna är fullproppade med nyttiga fibrer, mineraler och vitaminer. Förvara brödet i en burk med tätslutande lock.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
½ dl solrosfrön ½ dl sesamfrön ½ dl linfrön ½ dl pumpakärnor 2 msk chiafrön1 tsk fiberhusk 2 krm salt 1 ¾ dl mandelmjöl, majsmjöl, havremjöl, vetemjöl eller bovetemjöl 2 ¾ dl vatten 2 msk rapsolja
Garnering flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll ner rapsoljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och strö över flingsalt. Lägg pappret med degen på en ugnsplåt. Jämna eventuellt till kanterna på degen.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt brödet svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat.
6 dl havregryn 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl kokos 2 tsk vaniljsocker 1 ½ msk kakao ½ dl starkt kaffe 2 ½ dl florsocker 1–2 msk vatten
Garnering 200 g mörk eller ljus choklad kokos
GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och rulla dem därefter i kokos. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.
De allra läckraste och lyxigaste havrebollarna man kan tänka sig! Kokosen i smeten, chokladdoppet och det knapriga strösslet är en fantastisk kombination som gör dem helt outstanding! De får 12 av 10 möjlig poäng 😉
6 dl havregryn 150 g smör, rumsvarmt 2 dl kokos 2 tsk vaniljsocker 1 ½ msk kakao ½ dl starkt kaffe 2 ½ dl florsocker 1–2 msk vatten
Garnering 200 g mörk choklad chokladströssel
GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och därefter i strössel. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.