Nyttig hemgjord jordgubbsyoghurt

yoghurt13 yoghurt9

GOD, HÄLSOSAM FRUKOST Det är billigt och nyttigt att göra hemgjord fruktyoghurt. Den innehåller inget tillsatt socker och man kan tillsätta mer bär än den köpta. Jag kommer fortsätta göra denna yoghurt! Både jag och mina fem barn tycker den är fantastiskt god, krämig, ja helt perfekt :-). Den är mättande och kan ätas som den är eller med lite müsli, flingor eller några bananskivor. Mums!

Tips!
Gör en dubbel sats när du ändå håller på 🙂
Yoghurten kan smaksättas med valfria bär eller några teskedar vaniljsocker.

Lättgjord hälsomüsli – klicka här för recept!
Lättgjord hälsomüsli – klicka här för recept!
Enkel saftig filmjölkslimpa – klicka här för recept!
Enkel saftig filmjölkslimpa – klicka här för recept!
Sockerfri jordgubbskräm – klicka här för recept!
Sockerfri jordgubbskräm – klicka här för recept!

Nyttig hemgjord yoghurt

1 liter mellanmjölk (eller röd mjölk)
¾ dl mild yoghurt naturell 3 %
200–300 g jordgubbar, mosade (eller andra valfria bär) 

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.

2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.

3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.

4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.

5. Häll upp yoghurten i en skål.

6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.
1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.
2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.
2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.
3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.
3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.
4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.
4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.
5. Häll upp yoghurten i en skål.
5. Häll upp yoghurten i en skål.
6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.
6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

yoghurt7yoghurt10 yoghurt8 yoghurt14 yoghurt11 yoghurt12 yoghurt15

Goda tårtfyllningar

1. Hallon– eller jordgubbsgrädde
5 dl vispgrädde
250 g hallon eller jordgubbar
Blanda mosade hallon och vispgrädde.

2. Blåbärsgrädde
5 dl vispgrädde
250 g blåbär
Blanda mosade blåbär och vispgrädde.

3. Drottninggrädde
5 dl vispgrädde  
300 g blandade blåbär & hallon
Blanda mosade blåbär och vispgrädde.

4. Citronkvargsgrädde + bär
2 dl vispgrädde
2 dl Valio kvarg citron
Vispa grädden fluffig och rör ihop den med kvargen
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär, riven citron

5. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär 

6. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd 
4–5 dl vispgrädde 
färska bär

7. Daimgrädde, chokladgrädde, After Eight-grädde
5 dl vispgrädde  
2 dubbel-daim eller 150 g choklad eller 20 plattor After Eight
Blanda hackad Daim eller choklad eller After Eight och vispgrädde.

8. Fluffig vaniljkräm
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
3 dl vispgrädde
Blanda mjölk och marsanpulver och låt det stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop vaniljkräm och grädde.

9. Chokladfluff
200 g choklad
5 dl vispgrädde
Värm vispgrädden i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i bitar och smält ner dem i grädden. Grädden får inte koka för då kan inte grädden vispas sedan! Låt grädden kallna i kylen i ett par timmar. Den ska bli kylskåpskall. Vispa grädden fluffig.

10. Jordgubbsmousseklicka här!

11. Daimmousseklicka här!

12. Nutellamousse – klicka här!

 

Pudrade vaniljkrämbullar

vaniljkrämsbullar7 vaniljkrämsbullar6

SAFTIGA, LUFTIGA VANILJBULLAR Bullarnas rolls royce som är fyllda med ljuvlig vaniljkräm. Florsockret på ytan både ger en härlig smak och gör att de ser superläckra ut – vilket de verkligen är! Ägget i degen och mycket smör gör att bullarna blir extremt saftiga och goda. Och som pricken över i är de fyllda med vaniljkräm – sååå himla gott!

Pudrade vaniljkrämbullar

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
2 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm/vaniljkräm (blanda enligt förpackningen) 

Pensling
1 ägg, uppvispat

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.

4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.

5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker på bullarna före servering.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
7. Pudra florsocker på bullarna före servering.
7. Pudra florsocker på bullarna före servering.

vaniljkrämsbullar2 vaniljkrämsbullar5 vaniljkrämsbullar3 vaniljkrämsbullar8 vaniljkrämsbullar4

Sockerbullar fyllda med vaniljkräm

sockerbullar12 sockerbullar14

ÄLSKADE VANILJBULLAR Bullarnas rolls royce som är fyllda med ljuvlig vaniljkräm. Strösockret på ytan knastrar härligt mellan tänderna. Ägget i degen och mycket smör gör att bullarna blir extremt saftiga och goda. Och som pricken över i är de fyllda med vaniljkräm – sååå himla gott!

Fantastiska solskensbullar med pärlsocker – klicka här för recept!
Fantastiska solskensbullar med pärlsocker – klicka här för recept!
Tjocka, luftiga, goda krabbelurer – klicka här för recept!
Tjocka, luftiga, goda krabbelurer med jordgubbsmos – klicka här för recept!

 

Sockerbullar fyllda med vaniljkräm

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
2 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm/vaniljkräm (blanda enligt förpackningen) 

Pensling
1 ägg, uppvispat

Garnering
2–3 msk smör, smält
strösocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.

4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.

5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.

7. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna. Doppa dem i strösocker och låt dem kallna. De bullar som inte ska ätas direkt kan frysas in och garneras med socker senare.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.

sockerbullar7

7. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna. Doppa dem i strösocker och låt dem kallna. De bullar som inte ska ätas direkt kan frysas in och garneras med socker senare.
7. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna. Doppa dem i strösocker och låt dem kallna. De bullar som inte ska ätas direkt kan frysas in och garneras med socker senare.

sockerbullar9 sockerbullar10 sockerbullar11 sockerbullar13 sockerbullarutvald

Hönökakor frallor

Hönövästkustkakor7 Hönövästkustkakor9

Hönökakor frallor är ett populärt köpebröd, men du kan enkelt baka det själv – det är både mycket godare & billigare.

Saftig, supergod morotslimpa – klicka här för recept!
Saftig, supergod morotslimpa – klicka här för recept!
Rustika grahamsfrallor – supergoda till frukost! Klicka här för recept!
Rustika grahamsfrallor – supergoda till frukost! Klicka här för recept!

Hönökakor frallor

Ca 20 st

50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i 20 bitar.

3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.

4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 20 bitar.
2. Dela degen i 20 bitar.
3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.
3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.
4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).
4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

Hönövästkustkakor10 Hönövästkustkakor8