Havrebollar med vit choklad

havrebollaravitchoklad3
havrebollaravitchoklad5 havrebollaravitchoklad6

Underbara chokladbollar som är fyllda med vit choklad istället för kakao. De är gudomligt goda, riktiga 10-poängare! Nästan godare än de bruna, men bara nästan 😉  De går jättebra att frysa in!

Havrebollar med vit choklad

Ca 20 st

200 g vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
5 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
1 ½ dl florsocker
1–2 msk vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Riv chokladen på ett rivjärn.

2. Nyp ihop smör och havregryn ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lagom kladdig deg.

3. Gör bollar av degen och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen. (Då går bra att frysa in).

1. Riv chokladen på ett rivjärn.
1. Riv chokladen på ett rivjärn.
2. Nyp ihop smör och havregryn ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lagom kladdig deg.
2. Nyp ihop smör och havregryn ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lagom kladdig deg.
vitahavrebollar4
3. Gör bollar av degen och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen. (Då går bra att frysa in).

havrebollaravitchoklad1 havrebollaravitchoklad2 havrebollaravitchoklad4

Påskpyssel! Så färgar du äggen randiga

färgadeägg5

Det är roligt att pyssla och färgade ägg hör påsken till. Du kan enkelt göra snygga ränder i färgen. Använd antingen hushållsfärg (karamellfärg) eller så kallad äggfärg som man kan köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller hobbyaffärer kring påsk. Om man använder hushållsfärg kokar man äggen i färgen, men till äggfärgen använder man redan kokade ägg. Då räcker det med att doppa ner äggen i färgen och sedan låta dem torka.

Baka söta igelkottkakor – klicka här för recept!
Baka söta igelkottkakor – klicka här för recept!

Så färgar du äggen randiga

Du behöver:
ägg
snöre
hushållsfärg, valfri färg (karamellfärg) eller äggfärg

GÖR SÅ HÄR
1. Snurra gummiband eller gummisnoddar runt äggen. Bredare snoddar ger ett tydligare mönster än smala snoddar eller band.

2. Hushållsfärg: Fyll en kastrull med vatten och några droppar hushållsfärg. Koka äggen i 5–8 min beroende på om du vill ha den lös- eller hårdkokta.
Äggfärg: Koka först äggen lös- eller hårdkokta. Blanda äggfärgen efter instruktionerna på förpackningen. Doppa ner äggen i färgen. Ta upp dem och låt äggen torka på ett papper.

3. Ta bort snören eller gummisnoddar.

1. Snurra gummiband eller gummisnoddar runt äggen. Bredare snoddar ger ett tydligare mönster än smala snoddar eller band.
1. Snurra gummiband eller gummisnoddar runt äggen. Bredare snoddar ger ett tydligare mönster än smala snoddar eller band.
2. Hushållsfärg: Fyll en kastrull med vatten och några droppar hushållsfärg. Koka äggen i 5–8 min beroende på om du vill ha den lös- eller hårdkokta. Äggfärg: Koka först äggen lös- eller hårdkokta. Blanda äggfärgen efter instruktionerna på förpackningen. Doppa ner äggen i färgen. Ta upp dem och låt äggen torka på ett papper.
2. Hushållsfärg: Fyll en kastrull med vatten och några droppar hushållsfärg. Koka äggen i 5–8 min beroende på om du vill ha den lös- eller hårdkokta.
Äggfärg: Koka först äggen lös- eller hårdkokta. Blanda äggfärgen efter instruktionerna på förpackningen. Doppa ner äggen i färgen. Ta upp dem och låt äggen torka på ett papper.
3. Ta bort snören eller gummisnoddar.
3. Ta bort snören eller gummisnoddar.

färgadeägg4 färgadeägg5

Kesoplättar med hallon (utan mjöl)

kesoplättar5 kesoplättar10

Nyttiga, supergoda plättar gjorda på Keso och ägg (helt utan mjöl). Servera dem gärna med mosade hallon eller andra bär och eventuellt en klick Keso eller vispgrädde.

Fiberhusk består av malda psylliumfrön och tillsätts i smeten för att den ska få en bra konsistens och inte bli blaskig.

Tips! Pudra gärna lite kanel över plättarna vid servering.

Kesoplättar med hallon (utan mjöl)

8–10 st

2 ägg
250 g Keso (3 eller 1,5-procent fett)
1 nypa salt
1 msk fiberhusk 

Tillbehör
hallon (eller andra bär)

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen lite lätt i en skål.

2. Blanda ner Keso och salt och rör om. Blanda sist ner fiberhusken och blanda ordentligt. Låt blandningen stå i 3–5 min.

3. Värm upp ett plättlagg eller en stekpanna. Stek plättarna i smör på medelvärme i 2–3 min på första sidan. Börja stek på medelvärme och sänk sedan till svag värme när de fått färg.

4. Vänd plättarna och stek dem något kortare på andra sidan. Reglera värmen.

1. Vispa upp äggen lite lätt i en skål.
1. Vispa upp äggen lite lätt i en skål.
2. Blanda ner Keso och salt och rör om. Blanda sist ner fiberhusken och blanda ordentligt. Låt blandningen stå i 3–5 min.
2. Blanda ner Keso och salt och rör om. Blanda sist ner fiberhusken och blanda ordentligt. Låt blandningen stå i 3–5 min.
3. Värm upp ett plättlagg eller en stekpanna. Stek plättarna i smör på medelvärme i 2–3 min på första sidan. Börja stek på medelvärme och sänk sedan till svag värme när de fått färg.
3. Värm upp ett plättlagg eller en stekpanna. Stek plättarna i smör på medelvärme i 2–3 min på första sidan. Börja stek på medelvärme och sänk sedan till svag värme när de fått färg.
4. Vänd plättarna och stek dem något kortare på andra sidan. Reglera värmen.
4. Vänd plättarna och stek dem något kortare på andra sidan. Reglera värmen.

kesoplättar6 kesoplättar9 kesoplättar8 kesoplättar7 kesoplättarutvald

Lindas drömgoda midsommartårtor

23 läckra tårtor och desserter till midsommar – klicka på bilderna för att komma till recepten!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Drömgod 10-minuter-tårta med marängbottnar, fluffig hallon- eller jordgubbsgrädde & jordgubbar!
Drömgod 10-minuter-tårta med marängbottnar, fluffig hallon- eller jordgubbsgrädde & jordgubbar!
Fryst jordgubbscheesecake med smulig Digestivebotten – klicka här för recept!
Fryst jordgubbscheesecake med smulig Digestivebotten – klicka här för recept!
Fryst halloncheesecake med smulig Digestivebotten!
Fryst halloncheesecake med smulig Digestivebotten!
Chokladdoppade jordgubbar!
Chokladdoppade jordgubbar!
Gjut egna chokladformar och fyll med jordgubbar och vispgrädde!
Gjut egna chokladformar och fyll med jordgubbar och vispgrädde!
Gjut chokladformar och fyll dem med hallon & chokladgrädde!
Gjut chokladformar och fyll dem med hallon & chokladgrädde!
Jordgubbsmoussetårta på browniebotten!
Jordgubbsmoussetårta på browniebotten!
Fluffig, fräsch jordgubbsmousse!
Fluffig, fräsch jordgubbsmousse!
Superläcker, lättgjord jordgubbschokladkaka!
Superläcker, lättgjord jordgubbschokladkaka!
Marängtårta med fluffig jordgubbsgrädde & choklad!
Marängtårta med fluffig jordgubbsgrädde & choklad!
Marängtårta med vispgrädde, bärgrädde & choklad!
Marängtårta med vispgrädde, bärgrädde & choklad!
Marängtårta med hallongrädde & choklad!
Marängtårta med hallongrädde & choklad!
http://www.lindasbakskola.se//pavlova-med-hallongradde/
https://lindasbakskola.se/pavlova-med-hallongradde/
DrottningPavlova med hallon & blåbär!
DrottningPavlova med hallon & blåbär!
Marängtårta med jordgubbar, vit chokladmousse & choklad – som räcker till många!
Marängtårta med jordgubbar, vit chokladmousse & choklad – som räcker till många!
Vit chokladmoussetårta med jordgubbar & chokladbotten!
Vit chokladmoussetårta med jordgubbar & chokladbotten!
Chokladmoussetårta med hallon!
Chokladmoussetårta med hallon!
Maräng- & jordgubbsglasstårta!
Maräng- & jordgubbsglasstårta!
Jordgubbskladdkaka!
Jordgubbskladdkaka!
5-minuters dessert! Dippa frukt, bär & maränger i fluffig chokladgrädde!
5-minuters dessert! Dippa frukt, bär & maränger i fluffig chokladgrädde!
Smulig jordgubbspaj!
Smulig jordgubbspaj!
Chokladtryffeltårta med maränggrädde & jordgubbar!
Chokladtryffeltårta med maränggrädde & jordgubbar!

22 tårtor

Glass – grundrecept / Vaniljglass

Skärmavbild 2016-03-21 kl. 09.24.19

Krämig, läcker och supergod glass som är enkelt att göra (innehåller inte kondenserad mjölk). Smaksätt gärna glassen med något gott du gillar.

Tips smaksättningar
– Mosade hallon, jordgubbar eller blåbär.
– Hackad choklad, Daim, After eight, Bounty eller nougat.
– Kakbitar eller bullbitar.
– M&M, Dumlekolor, geléhallon eller annat godis du gillar.

Glass – grundrecept / Vaniljglass

Ca 6 dl

5 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl florsocker
1 urgröpt vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig i en bunke.

2. Vispa ägg, florsocker och vanilj pösigt i en annan skål. (Tillsätt eventuellt någon smak, t ex hackad choklad, godis eller mosade bär). Blanda ner grädden i äggblandningen och häll den i en plastad, frystålig skål. Ställ skålen i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.

1. Vispa grädden fluffig i en bunke.
1. Vispa grädden fluffig i en bunke.
2. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker pösigt i en annan bunke. Blanda ner grädden i äggblandningen och häll den i en frystålig skål.
2. Vispa ägg, florsocker och vanilj pösigt i en annan skål. (Tillsätt eventuellt någon smak, t ex hackad choklad, godis eller mosade bär). Blanda ner grädden i äggblandningen och häll den i en plastad, frystålig skål. Ställ skålen i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.

Skärmavbild 2016-03-21 kl. 09.24.19

Nyttig, läcker kiwiglass – klicka här för recept!
Nyttig, läcker kiwiglass – klicka här för recept!