Kexchoklad i glassen är fantastiskt gott – en superbra kombination! Både barn och vuxna älskar denna glass och den gör succé både på finare middagar och barnkalas! Lyxig, läcker, krämig glass med bara 3 ingredienser.
1. Vispa grädden fluffig i en skål. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
2. Skär kexchokladen i mindre bitar. Blanda ner dem i glassmeten.
3. Häll glassmeten i en skål eller limpform, ca 1 ½ liter eller portionera den i mindre skålar. Täck glassen med plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Garnera eventuellt glassen med några extra kexchokladbitar. Ta fram glassen en stund före servering.
Frasiga läckra marängbottnar med fluffig vispgrädde smaksatt med knäckig Daim. En vansinnigt god kombination och en tårta som funkar i alla lägen! Både på barnkalaset och efter en god middag i goda vänners lag.
Tårtan håller ca 1 dygn i kylen, men marängbottnarna är som frasigast samma dag man gör den.
Snabbtips!
Man kan använda färdigköpta marängbottnar om man inte har tid att baka egna.
1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.
2. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.
3. Pensla bottnarna med smält choklad och låt den stelna.
4. Hacka Daimen.
5. Vispa grädden fluffig ihop med vaniljsockret. Blanda ner 2/3 av Daimen i grädden (spar 1/3 till garnering).
6. Lägg ena botten på en tallrik. Bred ut hälften av grädden på den. Lägg på den andra bottnen och bred ut resten av grädden. Strö över resten av den hackade Daimen.
LYXIG 10-MINUTERSTÅRTA På 10-minuter fixar du midsommaraftons höjdpunkt! Det enkla är det allra godaste!
Bedårande god marängtårta fylld med fluffig hallon- eller jordgubbsgrädde! Jag tycker hallon i grädden blir extra gott eftersom de är lite syrligare än jordgubbar. Men jordgubbar är gudomligt gott det med!
2 färdiga marängbottnar (recept finns här om du vill baka egna marängbottnar) 5 dl vispgrädde
1–2 dl hallon (eller bara jordgubbar) ½–1 liter jordgubbar
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Ta fram 2 marängbottnar.
2. Vispa grädden fluffig och blanda hälften av grädden med 1–2 dl mosade hallon eller jordgubbar.
3. Bred ut grädden på ena bottnen. Lägg den andra bottnen ovanpå hallongrädden.
4. Bred ut den sista grädden på toppen och garnera med jordgubbar. Pudra ev. över florsocker.
Enkel, nyttig & snabbgjord bikarbonatlimpa!Den är osötad och supergod. Och lätt att baka eftersom degen bara tar bara några minuter att blanda ihop, och den behöver inte knådas eller jäsa. Superenkelt!
Tips!
Morötterna kan bytas ut mot 1 dl lingonsylt eller 1 dl lingon.
3 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 2 dl havregryn 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 1 dl valfria blandade frön (t ex linfrön, sesamfrön, chiafrön, pumpakärnor) ca 50 g morötter, fint rivna 4 ½ dl filmjölk
Garnering vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Riv morötterna fint (kan bytas ut mot 1 dl lingonsylt eller 1 dl lingon).
3. Tillsätt filmjölk och rivna morötter bland de torra ingredienserna och rör ihop allt till en kladdig smet.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
Baka utan ugn! En fantastiskt god semifreddo som består av maräng, vispgrädde och Nutella. Lätt att göra och garanterat en succé! Den serveras halvfryst och är galet god! Passar vid alla tillfällen – både på ett lyxigare kalas eller efter en trevlig helgmiddag.
Semifreddo betyder halvfryst på italienska och innebär en dessert där vispad grädde och ägg fryses.
Tips marängbottnar!
Använd färdigköpta eller hemgjorda marängbottnar. Båda varianterna går lika bra! Här får du mitt recept på goda, frasiga och lättgjorda marängbottnar som du enkelt bakar själv med bara 2 ingredienser:
Garnering ca ½ dl Nutella
eventuellt ½ dl hackade hasselnötter eller sötmandlar, rostade (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Separera äggulorna från vitorna.
2. Vispa upp äggulorna i en skål.
3. Vispa äggvitorna fluffiga i en annan skål.
4. Vispa grädden fluffig, men inte får hårt.
5. Blanda försiktigt ihop äggulor, äggvitor, vispgrädde och strösocker.
6. Lägg en marängbotten i botten på en rund form med samma storlek, klädd med bakplåtspapper i botten och på kanterna.
7. Ringla ner nästan all Nutella i grädden och rör om försiktigt så den blir marmorerad.
8. Bryt sönder den andra marängbottnen i bitar och blanda dem med Nutellagrädden.
9. Bred ut grädden ovanpå marängbotten. Ringla lite extra Nutella på toppen. Strö eventuellt över hasselnötter eller sötmandel (jag uteslöt det). Frys in tårtan i 4–5 timmar. Låt den tina i 20–30 min före servering.