Hemgjort basilikasmör

basilikasmör3
Färsk basilika i smöret är gudomligt gott. Ät det gärna på en bit fröknäcke – magiskt!

basilikasmör2

Tänk dig vad lyxigt och gott att bjuda på hemgjort smör med smak av basilika till det nybakade brödet. En lyxig, ljuvligt god och läcker kombo! Och det bästa av allt är att det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Och färsk basilika. Vispa med en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand ;-).

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Hemgjort smör och basilikasmör är ljuvligt gott! Klicka här för recept!
Hemgjort smör och basilikasmör är ljuvligt gott! Klicka här för recept!

Hemgjort smör

5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)
färsk basilika

GÖR SÅ HÄR
1.
 Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Klipp basilikablad i småbitar och rör ner önskad mängd efter egen smak i smöret.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Klipp basilikablad i småbitar och rör ner önskad mängd efter egen smak i smöret.

basilikasmör1 basilikasmör4

Hemgjort smör

hemgjortsmör4

hemgjortsmör5
Det är gott att strö lite flingsalt på smöret vid servering!

Tänk dig vad lyxigt och gott att bjuda på både hemgjort smör och nybakad bröd. En lyxig, ljuvligt god och läcker kombo! Och det bästa av allt är att det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Och en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand 😉

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Njut av ditt hemgjorda smör på en skiva filmjölkslimpa – supergott! Klicka här för recept!
Njut av ditt hemgjorda smör på en skiva filmjölkslimpa – supergott! Klicka här för recept!

Hemgjort smör

5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)

GÖR SÅ HÄR
1.
Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.

hemgjortsmör3 hemgjortsmör6

 

Nyttig filmjölkslimpa

glutenfrilimpautvald glutenfrilimpa4 glutenfrilimpa2

Saftig, god, glutenfri limpa som inte behöver jäsa! Brödet är oerhört saftigt och bakas med bovetemjöl som inte innehåller gluten. Använd havregryn av sorten rent havre som garanterat är glutenfria om du har glutenintolerans (annars kan du använda vanliga). Havregryn är glutenfria normalt sett men kan innehålla spår av gluten pga att de behandlas i samma maskiner där det kan förekomma gluten.

Kesobröd utan mjöl – mjuk härlig konsistens, supergott! Klicka här för recept
Kesobröd utan mjöl – mjuk härlig konsistens, supergott! Klicka här för recept
mjölfri frölimpa
Nyttig, mjölfri frölimpa – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept! 

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

 

Nyttig filmjölkslimpa

1 st

5 dl bovetemjöl
2 dl havregryn (rent havre)
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 dl linfrön
4 ½ dl filmjölk
¾ dl mörk sirap  (kan uteslutas om man vill ha den helt sockerfri, men hälften förbränns under gräddningen när brödet jäser upp och växer)

Garnering
bovetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt filmjölk och sirap.

3. Rör ihop allt till en kladdig smet.

4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite bovetemjöl på ytan.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt filmjölk och sirap. 2. Tillsätt filmjölk och sirap.

3. Rör ihop allt till en kladdig smet.
3. Rör ihop allt till en kladdig smet.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite bovetemjöl på ytan.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite bovetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

glutenfrilimpa2 glutenfrilimpa5 glutenfrilimpa3 glutenfrilimpa8 glutenfrilimpa7

 

Mjölfri havregrynslimpa

filmjölkslimpautanmjöl11 filmjölkslimpautanmjöl12 filmjölkslimpautanmjöl14

Nyttigt, mjölfri limpa! Oerhört saftig & god limpa bakad med havregryn (helt utan vanligt mjöl). 5 dl av havregrynen mixas till en mjöl i t ex en matberedare eller mixer med knivar. En mixerstav funkar också, men tar lite längre tid.

Havregryn är naturligt glutenfria, men eftersom de behandlas i maskiner där det kan finnas spår av gluten så kan man inte garantera att vanliga havregryn är glutenfria. Dock tål många glutenintoleranta dessa ”vanliga” gryn ändå. Men man kan dock köpa ”ren havre” av t ex märket Semper. Dessa gryn är garanterad glutenfria. Vissa glutenintoleranta tål ändock inte rent havre  och då kan man byta ut havregrynen mot glutenfri mix, mandelmjöl eller bovetemjöl (totalt ca 5 dl om man tar bort alla havregryn i detta recept eftersom havregrynen väger mindre än mjöl).

Kesobröd utan mjöl – mjuk härlig konsistens, supergott! Klicka här för recept
Kesobröd utan mjöl – mjuk härlig konsistens, supergott! Klicka här för recept

Mjölfri havregrynslimpa

1 st

5 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 dl havregryn (använd ren havre för garanterat glutenfritt)
2 tsk bikarbonat
1 ¼ tsk salt
1 ½ dl linfrön
2 ägg
3 ½ dl filmjölk 

Garnering
ev. havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.

5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.
2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.
4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.

filmjölkslimpautanmjöl7 filmjölkslimpautanmjöl9 filmjölkslimpautanmjöl13 filmjölkslimpautanmjöl10 filmjölkslimpautanmjölutvald filmjölkslimpautanmjöl8

Igelkottkakor

igelkottkakor11 igelkottkakor17 igelkottkakor14

igelkottkakor17b

 

 

igelkottkakor17b

Spröda strasskakor med schweizernötschoklad på toppen – klicka här för recept!
Spröda strasskakor med schweizernötschoklad på toppen – klicka här för recept!

Roliga, spröda & goda mördegskakor i form av igelkottar! Kul att baka med barnen eller bjuda på till fikat på ett barnkalas. Kakorna grädda i låg värme, ca 160 grader för att de ska bli genomgräddade och inte få någon färg.

Igelkottkakor

Ca 20 st

200 g smör, kallt
1 nypa salt
1 dl florsocker
4 ½ dl vetemjöl

Garnering
ca 100 g mörk eller ljus choklad, smält
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.

3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.

5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.

6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.

7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.
3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.
5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.
5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.
6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.
6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.
7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.
7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

igelkottkakor8 igelkottkakor9igelkottkakor13 igelkottkakor10 igelkottkakor12 igelkottkakor16 igelkottkakor15 igelkottkakor18