Läcker brödrulle fylld med ost, skinka och tomatsås. Som en calzone, men i form av en rulle med snygga flätor på toppen. Ett riktigt WOW-bröd som garanterat gör succé! Och det är inte bara snyggt på ytan utan makalöst gott! Om man är lat och inte orkar fläta brödet går det lika bra att bara rulla ihop hela degen och grädda den som en rulle.
* vatten eller mjölk i degen!
Vatten i degen gör brödet segare med mer tuggmotstånd (typ baguetter). Mjölk gör brödet mjukare och saftigare (typ källarfranska). Båda är lika goda, men på lite olika sätt och olika konsistens.
[caption id="attachment_46686" align="" width="215"]Klassiska pizzabullar – klicka här för recept![/caption]
[caption id="attachment_46687" align="" width="215"]Calzone – klicka här för recept![/caption]
Tips! Gör degen i en hushållsmaskin! Nu får du 25 % på OBH Nordifa Hercules – klicka här. En kraftfull maskin som många läsare tycker är den bästa. Läs mer om maskinen här: http://apprl.com/sv/pd/4F7H/TIPS! Följ mig gärna på Instagram, Facebook & Snapchat: lindasbakskola för mer inspiration & fler recept!
1 st¼ pkt jäst (ca 12 gram) 3 dl vatten eller mjölk*, fingervarmt 1 tsk salt 1 msk rapsolja 7–8 dl vetemjölFyllningca 1 dl tomatsås200 g skinka, strimlad200 g ost, rivenoregano Garnering1 ägg, uppvispatev. flingsaltGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn, på ett lätt mjölat bakplåtspapper
3. Bred ut tomatsåsen på ca 1/3 av degen i ena kanten. Strö över skinka, ost och oregano.
4. Skär tunna remsor av 1/3 av degen, ca 42 st, på andra sidan degen (än fyllningen). Bredden på remsorna är inte så viktig, man kan göra tjockare flätor av färre remsor, men tänk på att antalet remsor ska gå att gångra med 3.
5. Fläta remsorna tre och tre.
6. Rulla ihop degsidan med fyllning, fram till flätorna.
7. Lägg flätorna över degrullen. Stoppa in ändarna under rullen. Lägg över bakplåtspapperet med rullen på en ugnsplåt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla flätan med ägg. Strö ev. över flingsalt.
9. Grädda pizzarullen längst ner i ugnen i ca 25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 min.
[caption id="attachment_46748" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.[/caption]
[caption id="attachment_46749" align="" width="860"] 2. Kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn, på ett lätt mjölat bakplåtspapper[/caption]
[caption id="attachment_46750" align="" width="860"] 3. Bred ut tomatsåsen på ca 1/3 av degen i ena kanten. Strö över skinka, ost och oregano.[/caption]
[caption id="attachment_46751" align="" width="860"] 4. Skär tunna remsor av 1/3 av degen, ca 42 st, på andra sidan degen (än fyllningen). Bredden på remsorna är inte så viktig, man kan göra tjockare flätor av färre remsor, men tänk på att antalet remsor ska gå att gångra med 3.[/caption]
[caption id="attachment_46752" align="" width="860"] 5. Fläta remsorna tre och tre.[/caption]
[caption id="attachment_46753" align="" width="860"] 6. Rulla ihop degsidan med fyllning, fram till flätorna.[/caption]
[caption id="attachment_46754" align="" width="860"] 7. Lägg flätorna över degrullen. Stoppa in ändarna under rullen. Lägg över bakplåtspapperet med rullen på en ugnsplåt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.[/caption]
[caption id="attachment_46755" align="" width="860"] 8. Pensla flätan med ägg. Strö ev. över flingsalt.[/caption]
[caption id="attachment_46756" align="" width="860"] 9. Grädda pizzarullen längst ner i ugnen i ca 25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 min.[/caption]
Degen tar bara några minuter att blanda ihop och gräddningen i ugnen ca 10 minuter. Snabbare bröd kan man inte baka! Och de är ljuvligt goda. Allra godast är de när de fortfarande är lite ljumna. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg. 10-minuters frukostfrallor 10 st 5 …