FAKTA
För mycket mjöl i degen gör att brödet blir tungt, stabbigt och kompakt. En lösare deg ger ett luftigare och lättare bröd. Dock blir det lite kladdigare att knåda degen om man knådar för hand, men brödet blir mycket godare!
Ibland behöver man inte tillsätta allt mjöl som det står i receptet när man bakar med jäst. Om man känner att degen är smidig och fortfarande lite lagom kladdig så räcker det med mjöl.
Tänk på….
För att kunna hantera en kladdig deg behövs det mjöl på bakbordet och händerna när den bakas ut! Men var försiktig och lätt på handen så att det inte knådas in för mycket mjöl i degen.
Recepttips! Underbart god, saftig morotslimpa! Klicka på bilden nedan för recept!
Sju sorters kakor är ett känt begrepp när man pratar om svenskt fika och kaffebröd. Men vilka kaksorter är det egentligen vi pratar om? Det finns faktiskt inga exakta sorter, men de som brukar ingå är:
Kolasnittar & strasskakor är två mycket omtyckta och populära småkakor! De är båda enkla att baka och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma! Kolasnuttarna är knapriga i kanterna och lite sega i mitten – en superläcker kombination. Strasskakorna är oerhört spröda och nästan smälter i munnen! Man kan doppa dem i choklad, men de går också bra att äta precis som de är.
Här får du recept på dessa två godingar så du snabbt slänger ihop! Förvara dem i en burk med tätslutande lock. Klicka på bildtexterna under bilden:
1. Knåda degen i några minuter!
Glutentrådarna i vetemjölet behöver bearbetas ordentligt för att de ska bli starka. Det är gluten som gör att degen blir smidig och att brödet växer och blir luftigt under gräddningen. Knådningen bildar ett glutennät av trådarna och det gör att luftbubblorna stannar kvar i brödet under gräddningen. Om man inte knådar finns det risk att brödet blir platt och tungt.
2. Låt degen jäsa ordentligt!
Tyvärr finns det inga genvägar när man bakar med jäst. Degen måste jäsa ordentligt för att det ska bildas luftbubblor i degen. En bra riktlinje är att degen ska dubbla i storlek under först jäsningen.
Underbara, hemgjorda piroger inspirerade av köpepilogerna Gorby! Men de här är mycket godare! De har en rykande åtgång och mina barn blev helt lyriska när de fick smaka dem! Och även vi vuxna. De är allra godast nybakade, men går också bra att frysa in och ta fram när man är hungrig och vill värma något snabbt. De passar bra att servera på buffén, till en sallad eller soppa!
Tips!
Använd köttfårssåsrester och fyll pirogerna med den (men gör den inte för rinnig). Tacoköttfärs går också bra.
25 g jäst 2 dl mjölk, fingervarm 2 dl vatten, fingervarmt 1 ½ tsk salt 3 msk rapsolja eller olivolja 8–9 dl vetemjöl
Fyllning 200–300 g ost, riven, eller mozzarella ca 300 g köttfärssås
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket köttfärs i en liten hög mitt på degbitarna.
4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.