Skillnaden mellan olika jäsmedel

bakpulver

1. BAKPULVER
Jäsningsmedlet bakpulver består av en syra, en bas och stärkelse. När syran och basen förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten, dvs ett luftigare bakverk.

2. BIKARBONAT
Bikarbonat består av natriumbikarbonat som även ingår i ett vanligt bakpulver. Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver är att syra-delen saknas. Bikarbonat används oftast när man bakar med någon syrlig ingrediens, såsom lingon, filmjölk, gräddfil etc. Om ingen tillsats av syra sker så bildas ändå lite koldioxid (dvs kakan blir luftig) men inte lika effektivt som när man kombinerar bikarbonat med syrliga ingredienser.

Om man använder bikarbonat i stället för bakpulver i en vanlig sockerkaka så finns risk för en gröngråaktig missfärgning av kakan. Bikarbonat kan bytas ut mot bakpulver,  ½ tsk bikarbonat = 1 tsk bakpulver. Vår Bikarbonat finns i burkar á 100 g och 200 g.

3. HJORTHORNSSALT
Hjorthornessalt används ofta i Drömmar och Mandelkubbar. Namnet Hjorthornssalt kommer från att det förr utvanns då man hettade upp horn och klövar från hjortar. Ämnet man då fick fram, ammoniumvätekarbonat, fungerade som jäsmedel i kakor. När man bakar med hjorthornssalt kan det bildas en rest av ammoniak om man inte gräddar bakverket ordentligt. Det ger en bismak. När man öppnar ugnen efter gräddningen luktar det fränt av hjortuornssaltet, men det försvinner när bakverket kallnat. Recept med hjorthornssalt kan ersättas med bakpulver. ½ tsk hjorthornssalt motsvarar 1 tsk bakpulver. Resultatet blir dock inte exakt detsamma, man får inte den spröda konsistensen som hjorthornssalt ger.

Baka en saftig god sockerkaka med rivet äpple & kanel – klicka här för recept!
Baka en saftig god sockerkaka med rivet äpple & kanel – klicka här för recept!

 

Tips! Så lyckas du grädda perfekta småkakor

Skärmavbild 2016-03-13 kl. 17.49.07

Gräddningstips!
– Ugnsvärmen varierar ofta i olika ugnar och därför är det bra att provgrädda EN kaka innan du stoppar hela plåten i ugnen. Öppna inte ugnsluckan fler gånger för då försvinner värmen ur ugnen. Håll koll på kakorna mot slutet och var beredd att ta ut dem när de är klara.

Baka spröda hallongrottor i miniformat – klicka här för recept!
Baka spröda hallongrottor i miniformat – klicka här för recept!

Mandarinpumpor

Skärmavbild 2016-10-12 kl. 13.17.38

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept! 

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Mandarinpumpor

Du behöver
mandariner
vattenfast svart penna

GÖR SÅ HÄR

1. Tvätta mandarinerna noga.

2. Rita ögon och mun på mandarinerna med en svart, vattenfast penna. Googla gärna fram bilder på Internet för att hitta mallar du kan titta på och rita efter. Det är lättare att rita tydliga fina kanter med en smal penna. Använd eventuellt en tjockare penna när du färglägger.

Tips! Man kan rita mallar som man klipper ut och ritar efter.

Knåda aldrig en kakdeg!

Skärmavbild 2016-03-13 kl. 17.40.27

Tips för att lyckas med småkakorna: knåda aldrig en kakdeg!

– Knåda aldrig en vanlig kakdeg. Om den bearbetas för länge utvecklas glutentrådarna i mjölet och kakorna blir hårda och sega. Rör bara snabbt ihop ingredienserna till en deg, inte mer! Då blir kakorna spröda i konsistensen. (Alltså tvärtemot när man bakar bröd och bullar – då ska man knåda degen länge så glutentrådarna blir starka).

Spröda strasskakor – klicka här för recept!
Spröda strasskakor – klicka här för recept!

Nyttig bärsmoothie

bärsmoothie2 bärsmoothie3

Nyttig bärsmoothie

2 portioner

300 g blandade frysa bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, svarta vinbär, röda vinbär
1 banan
ca 2 dl Yoghurt Alpro mild & creamy naturell (eller med Alpros kokos eller blåbärssmak)

GÖR SÅ HÄR

1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.

2. Mixa alla bären. Tillsätt yoghurt, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.

1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.
1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.
2. Mixa alla bären. Tillsätt yoghurt, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.
2. Mixa alla bären. Tillsätt yoghurt, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.

utvald

 

Nyttig, sockerfri Mangoglass – klicka här för recept!
Nyttig, sockerfri Mangoglass – klicka här för recept!