Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd

Saftiga rågsiktsrutor

rågsiktsrutor6

Rågsiktsmjölet och mjölken gör att brödet får ett oerhört saftigt innanmäte. Jag älskar bröd med rågsikt just för att det blir så himla saftiga bröd. Jag har bakat ut brödet i en form med kanter, men det går lika bra att trycka ut degen på en vanlig ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Jag gjorde 8 stora bröd, men skär gärna degen i fler, men mindre rutor om du vill.

Kalljäsning!
Gör degen på kvällen och tryck ut den direkt i formen efter knådningen. Låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den på morgonen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda enligt receptet!

Saftiga rågsiktsrutor

Ca 8 st

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
8 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl  

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, rågsikt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.

3. Skär degen i rutor, ca 8 st med en degskrapa eller kniv.

4. Nagga rutorna med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt det svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.
2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.
3. Skär degen i rutor, ca 8 st med en degskrapa eller kniv.
3. Skär degen i rutor, ca 8 st med en degskrapa eller kniv.
4. Nagga rutorna med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Nagga rutorna med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt det svalna i formen.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt det svalna i formen.

rågsiktsrutorutvald rågsiktsrutor9 rågsiktsrutor7 rågsiktsrutor8

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Mjuka frukostfrallor

Saftiga, goda frukostfrallor som går bra att frysa in. Går bra att kalljäsa!

0

Extra saftiga korvbröd

Riktigt, läckra, härliga korvbröd som är mycket, mycket godare än färdigköpta.

0

Jordgubbskladdkaka i rutor

Somrig, härlig ljus kladdkaka med jordgubbar – en av de godaste kladdisarna man kan tänka sig! (Kan göras i en rund form).

0

Marängtårta med fluffig jordgubbsgrädde

Festens höjdpunkt! Kalasgoda, härlig, lättgjord marängtårta med fluffig jordgubbsgrädde!

0

Lättgjord sommartårta

Härliga marängtårta med fluffig grädde & blandade bär! Somrig & gudomligt god!

0

Hallonmarängtårta

Frasiga marängbottnar och fluffig hallongrädde – en superläcker, lättgjord tårta!

0

Nyttig hemgjord jordgubbsyoghurt

Sockerfri, hälsosam yoghurt som är oerhört krämig & god. Kräver en liten arbetsinsats och är billigare än färdigköpt!

0

Goda tårtfyllningar

Enkla, läckra fyllningar till tårtan!

0

Pudrade vaniljkrämbullar

Drömgoda bullar fyllda med vaniljkräm som garanterat gör succé på fikabordet.

0