Grahamstekakor

grahamstekakor2 grahamstekakor3

Tekakor är en storfavorit! Dessa mjuka bröd är ljuvligt goda och nyttiga eftersom de innehåller fiberrikt grahamsmjöl. Det går bra att byta ut grahamsmjölet mot rågmjöl eller havregryn. Frys in bröden som blir över till veckans frukostar eller till barnens mellis.

Ljuvligt goda ostfrallor som går fort att göra! Klicka här för recept!
Ljuvligt goda ostfrallor som går fort att göra! Klicka här för recept!

Grahamstekakor

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
3 dl grahamsmjöl
11–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock på ett väl mjölat bakbord.

3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.

4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock på ett väl mjölat bakbord.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock på ett väl mjölat bakbord.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

grahamstekakor4 grahamstekakor1 utvald 

Nyttig hallonsmoothie

steg3 steg4

Fräsch & god energidrink som passar bra till frukost och mellanmål. Eller när man är sugen på något gott på kvällen framför tv:n.

Nyttig, rostad granola utan socker – klicka här för recept!
Nyttig, rostad granola utan socker – klicka här för recept!

Nyttig hallonsmoothie

Ca 2 portioner

1 banan
250 g frysta hallon

2–3 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.

2. Lägg bananen och hallonen i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den smoothien direkt.

1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.
1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.
2. Lägg bananen och jordgubbarna i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig glass. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt! Täck glassen den med plastfolié om du fryser in den.
2. Lägg bananen och hallonen i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den smoothien direkt.

steg1 steg2 utvald

Lindas hälsomüsli

halsomusli6 halsomusli3 halsomusli1

Granola betyder att müslin är rostad och blir knaprigare än vanlig müsli.

Nyttig, supergod müsliblandning helt utan tillsatt socker. Nötter, mandlar och frön ger ett härligt tuggmotstånd och rostningen gör granolan lätt knaprig. Müsli är gott och nyttigt till frukost och mellis. När du gör din egen müsli har du koll på att den inte innehåller onödigt socker som ibland tillsätts i färdigköpta blandningar.

Baka nyttiga, mjuka goda grahamstekakor – klicka här för recept!
Baka nyttiga, mjuka goda grahamstekakor – klicka här för recept!

Lindas hälsomüsli

Torra ingredienser
3 dl havregryn
5 dl fiberhavregryn
1 dl vetekli (eller vetegroddar)
2 dl linfrön
3 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl chiafrön
2 dl sötmandel, grovhackad
2 dl hasselnötter, grovhackade
ca 1 krm salt

2 dl vatten
2 msk rapsolja
kanel eller kardemumma
2 dl russin
1 msk kanel

Förslag på fler smaksättningar: 
2 dl torkad banan
2 dl torkade aprikoser
2 dl torkade blåbär

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.

3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.

4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel eller kardemumma.

5. Grädda müslin mitt i ugnen i 30–40 min tills den är torr. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.

6. Tillsätt russin och torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel eller kardemumma.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 30–40 min tills den är torr. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.

utvald utvald2 halsomusli5 halsomusli4 halsomusli2

 

Så gör du rostad müsli

utvald

Nyttig müsli helt utan tillsatt socker. Färdigköpta müsliblandningar innehåller ibland tillsatt socker. Gör istället din egna blandning så vet du exakt vad den innehåller. Ingredienserna kan varieras helt efter egen smak.

Tips! Smaksätt gärna müslin med russin, torkad frukt eller torkade bär! Blanda ner det i müslin efter rostningen.

Så gör du rostad müsli

Torra ingredienser
6 dl havregryn (fiber eller vanliga)
1 dl vetegroddar
2 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1–2 dl sötmandel, grovhackad
1–2 dl hasselnötter, grovhackade
1 dl kokos (kan uteslutas)
ca 1 krm salt
1 ½ dl vatten
1 msk rapsolja
ev. 2 tsk kanel
ev. 2 dl russin

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.

3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.

4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.

5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

Kalljästa grova frukostfrallor

kalljastagrovafrukostfrallor8 kalljastagrovafrukostfrallor7 kalljastagrovafrukostfrallor10

Supergoda fiberrika frallor som är saftiga, mjuka och härliga. De passar både till frukost, mellis och på buffén! Gör degen på kvällen alternativt på morgonen och låt den jäsa övertäckt i kylen på natten alternativt på dagen. Det går bra att hoppa över nattjäsningen och låt den jäsa i ca 50 min i rumstemperatur om man vill.

Baka knådfria, kalljästa frukostbullar – klicka här för recept!
Baka knådfria, kalljästa frukostbullar – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Kalljästa grova frukostfrallor

24–28 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
½ dl rapsolja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
3 dl fint rågmjöl
9–10 dl vetemjöl

Garnering
grahamsmjöl

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.

2. På morgonen: Knåda ihop degen och dela den i 4 bitar. Dela varje fjärdedel i 6–7 lika stora bitar. Totalt blir det 24–28 bitar.

3. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bollarna med vatten och strö över lite grahamsmjöl.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.
2. På morgonen: Knåda ihop degen och dela den i 4 bitar. Dela varje fjärdedel i 6–7 lika stora bitar. Totalt blir det 24–28 bitar.
2. På morgonen: Knåda ihop degen och dela den i 4 bitar. Dela varje fjärdedel i 6–7 lika stora bitar. Totalt blir det 24–28 bitar.
3. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bollarna med vatten och strö över lite grahamsmjöl.
4. Pensla bollarna med vatten och strö över lite grahamsmjöl.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

utvald kalljastagrovafrukostfrallor6 kalljastagrovafrukostfrallor9 kalljastagrovafrukostfrallor4 kalljastagrovafrukostfrallor3 kalljastagrovafrukostfrallor1 kalljastagrovafrukostfrallor11 kalljastagrovafrukostfrallor5 kalljastagrovafrukostfrallor2