Förtrollande god nougatfudge som har en rykande åtgång. Den är len, mjuk, härlig – ja helt underbart god! Och så är den enkelt att göra! Förvara den i en burk med lock i kylen.
Underbart god gräddkola med en svag smak av pepparkaka! Perfekt till jul!
Gräddkola är ett måste för mig under julen. Det här är kanske de läckraste, godaste kolorna jag vet! De blir perfekta i konsistensen och är lagom sega och mjuka. Ättikspriten tillsätts för att kolan ska behålla sin fina konsistens och inte sockra sig.
50 g smör 3 dl strösocker 3 dl vispgrädde 1 ½ dl ljus sirap 2 tsk kakao 2 tsk pepparkakskrydda 1 nypa salt ½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
LYXIG CHOKLADTRYFFEL med minsmak! Små men naggande goda och väldigt enkla att göra. De har en len, mjuk härlig chokladsmak som är en av höjdpunkterna på godisbordet. De fullkomligt smälter i munnen. Förvara tryfflarna i en burk med lock i kylen.
Ljuvligt godis som passar lika bra att servera till kaffet eller slå in dem i celofanpapper och ge bort i present.
LYXIG CHOKLADTRYFFEL med kanelsmak! Små men naggande goda och väldigt enkla att göra. De har en len, mjuk härlig chokladsmak som är en av höjdpunkterna på godisbordet. De fullkomligt smälter i munnen. Förvara tryfflarna i en burk med lock i kylen.
Ljuvligt godis som passar lika bra att servera till kaffet eller slå in dem i celofanpapper och ge bort i present.
Tips! Blanda rivet apelsinskal i tryffelsmeten. Det ger en läcker, härlig julsmak!
1 ¼ dl vispgrädde 200 g mörk choklad av god kvalitet (ej blockchoklad) 2 tsk smör
Garnering kakao
kanel
GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret och kanelen.
3. Häll grädden över chokladen.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i en blandning av kakao och kanel. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.3. Häll grädden över chokladen.4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.