Superhäftig, god chokladboll i jätteformat. Denna läckerhet säljs i butikerna, men gör den själv i stället – mycket godare och billigare! Förvara den i kylen där den håller i några dagar.
Megakokosboll
12–15 bitar
8 dl havregryn 2 ½ dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakao 2 dl kokos 2 msk kaffe, kallt 150 g smör, rumsvarmt
ca ½ dl vatten (eller lite mer om det behövs)
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Häll havregrynen i en bunke. Smula sönder dem lite grann med händerna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, kakao och kokos i en bunke. Nyp ihop smöret med det torra ingredienserna. Tillsätt kaffe och rör ihop. Häll i vatten, lite i taget och blanda ihop allt till en lite kladdig smet.
2. Gör en stor boll av degen och rulla den i kokos. Förvara den i kylen.
Snabbt, enkelt och gudomligt gott godis! Piffa till havrebollarna genom att rulla dem i hackad mintkrokantchoklad. Supergott! Den knapriga chokladen är supergod i kombination med den mjuka havrebollssmeten. Det blir ett läckert, crunchigt tuggmotstånd i bollarna.
Jag använde Marabous choklad, men även andra märken och varianter funkar lika bra.
Mintkrokantbollar
15–20 st beroende på storlek
4 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kakao
¾ dl kokos
75 g smör ca ½ dl vatten
Garnering 200 g mintkrokant chokladkaka
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder havregrynen lite grann i en skål. Tillsätt havregryn, florsocker, vaniljsocker, kakao, kokos, vatten och smör. Blanda ihop allt till en kladdig smet.
2. Rulla bollar av smeten. Hacka chokladkakan i småbitar. Rulla bollarna i chokladen. Förvara dem i kylen.
Lyxigt! En riktig tiopoängare med en kladdig chokladbotten och ett segt täckte av den allra härligaste kolakrämen. Ljuvligt gott! Servera gärna med en klick vispgrädde eller vaniljglass.
Kolakaka
Ca 12 bitar
Botten 100 g smör 2 ägg 2 ¾ dl strösocker ¾ dl kakao 2 tsk vaniljsocker 1 krm salt 1 ½ dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan i 18–22 min. Låt den kallna i formen.
4. Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till ca 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.
5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.
Superläcker semla i form av en baguette. Brödet består av vanlig semmedeg och den blir oerhört saftig, mjuk och luftig. Kombinationen vispgrädde och hallon är ljuvlig och gör semlan ännu godare! Skär en exakt så stor bit som du vill äta!
Semmelbaguette med hallongrädde
8–10 bitar
25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm ½ dl strösocker
1 krm kardemummakärnor, mortlade
1 nypa salt
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
4–6 dl vetemjöl
Fyllning 200 g mandelmassa 2–3 msk mjölk
ca 75 g hallon
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla längden med uppvispat ägg.
5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.
6. Skär av ett lock på baguetten.
7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.
8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på botten. Fördela hallonen i mindre bitar och lägg dem på grädden.
9. Sätt på locket. Pudra över florsocker före servering.
Otroligt häftig semla i form av en baguette. Bullen är supersaftig och god. Skär en bit i precis den storlek du vill ha. Antingen en jättebit eller en smal remsa. Perfekt! Äntligen kan du bestämma själv exakt hur mycket semla du vill äta. Semlans form kommer garanterat göra succé på fikabordet.
Semmelbaguette
1 st
25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm ½ dl strösocker
1 krm kardemummakärnor, mortlade
1 nypa salt
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
4–6 dl vetemjöl
Fyllning 200 g mandelmassa 2–3 msk mjölk
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla längden med uppvispat ägg.
5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.
6. Skär av ett lock på baguetten.
7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.
8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på botten. Sätt på locket. Pudra över florsocker före servering.