Lättgjord krämig glass med 2 ingredienser

Skärmavbild 2016-02-22 kl. 10.53.51

Läcker, krämig chokladglass – klicka här för recept!
Läcker, krämig chokladglass – klicka här för recept!

Det här är ett suveränt grundrecept på en härlig, krämig glass som du enkelt gör själv med bara 2 ingredienser. Glassen kan varieras och smaksättas med egentligen vad som helst som man gillar. T ex choklad, frukt, bär eller godis. Det tar bara några minuter att blanda ihop smeten och några timmar i frysen. Perfekt dessert som kan göras flera dagar före gästerna kommer och förvaras i frysen under tiden.

Lättgjord krämig glass med 2 ingredienser – grundrecept

ca 1,1 liter

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, sockrad/sötad (397 g)

Förslag på smaksättning
1 vaniljstång, urskrapad
mörk choklad
mjölkchoklad
jordgubbar
hallon
hackad Daim
hackade cookies
After Eight
blåbär
mango
nougat

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig i en skål.

2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.

3. Tillsätt smaksättning. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter eller en skål. Täck formen med plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.

1. Vispa grädden fluffig i en skål.
1. Vispa grädden fluffig i en skål.
2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
3. Tillsätt smaksättning. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter eller en skål. Täck formen med plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.
3. Tillsätt smaksättning. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter eller en skål. Täck formen med plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.

 

Nyttig frölimpa utan mjöl

frölimpaC frölimpaE IMG_4248

Underbart god, läcker limpa helt utan mjöl! Frön, nötter och mandlar blandas bara med några uppvispade ägg. Busenkelt , supernyttigt och så himla gott!

Konsistens
Limpan är lite ”hård” i konsistensen och det ska den vara (den innehåller bara hårda frön, nötter och mandlar + ägg och kan inte bli mjuk). Jag älskar konsistensen på brödet och det är ljuvligt gott att avnjuta brödet med smör, ost och en skiva paprika. Eller något annat pålägg man gillar.

Tips!
Funkar bra för den som äter glutenfritt + LCHF

Rosta din egen nyttiga müsli! Klicka här för recept!
Rosta din egen nyttiga müsli! Klicka här för recept!

Frölimpa utan mjöl

1 st

100 g hasselnötter
100 g sötmandel
2 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 ½ dl sesamfrön
3 msk chiafrön
¾ tsk salt
5 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla nötter, mandlar, frön och salt i en skål.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

3. Blanda ihop fröblandningen med äggsmeten.

4. Häll brödsmeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Låt den kallna i formen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla nötter, mandlar, frön och salt i en skål.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla nötter, mandlar, frön och salt i en skål.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
3. Blanda ihop fröblandningen med äggsmeten.
3. Blanda ihop fröblandningen med äggsmeten.
4. Häll brödsmeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Häll brödsmeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Rör om försiktigt i brödsmeten i ugnen efter 3–4 min så ägget blandas ordentligt med fröna. Låt den kallna i formen.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Rör om försiktigt i brödsmeten i ugnen efter 3–4 min så ägget blandas ordentligt med fröna. Låt den kallna i formen.

frölimpaG utvald frölimpaF frölimpaD frölimpaB frölimpaA

3 enkla stekpannebröd

utvald stekpannebröd

Stekpannebröd är väldigt populärt och lätt att baka! De här recepten är efterfrågade och bakas om och om igen av många läsare på bloggen Lindas bakskola. Spar denna länk och baka de 3 goda bröden.

 

3 stekpannebröd: klicka på bilderna eller bildtexterna nedan för att komma till recepten:

Lättgjort, ljuvligt 3-minuters stekpannebröd som inte behöver jäsa! Klicka här för länk till receptet!
Lättgjort, ljuvligt 3-minuters stekpannebröd som inte behöver jäsa! Klicka här för länk till receptet!
4-minutersbröd i stekpanna som du snabbt slänger ihop utan jäsning! Klicka här för recept!
4-minutersbröd i stekpanna som du snabbt slänger ihop utan jäsning! Klicka här för recept!
Klassiska tunnbröd som är helt underbara – goda till frukost eller fyll dem med en läcker röra! Klicka här för recept!
Klassiska tunnbröd som är helt underbara – goda till frukost eller fyll dem med en läcker röra! Klicka här för recept!

 

 

 

https://lindasbakskola.se/3-minuters-tunnbrod/

https://lindasbakskola.se/4-minutersbrod-i-stekpanna/

https://lindasbakskola.se/tunnbrod-i-stekpanna/

stekpannebröd3-minutersbröd i stekpanna, 4-minuters stekpannebröd & tunnbröd.

Slipp torra bullar – 3 enkla tips!

Skärmavbild 2016-02-16 kl. 12.58.12
Saftiga Nutellabullar som du enkelt bakar själv – klicka här för recept!

Receptet på de goda Nutellabullarna på bilden hittar du här: https://lindasbakskola.se/slipp-torra-bullar-3-enkla-tips/ 

3 tips för saftiga, goda bullar!

1. Tillsätt inte för mycket mjöl i degen så den blir tung och kompakt. Den ska vara smidig och lätt att jobba med.

2. Tillsätt hårt smör istället för smält i degen. Det gör att glutennätet håller bättre under jäsningen samt att risken för att tillsätta för mycket mjöl minskar.

3. Knåda degen ordentligt så glutentrådarna blir starka. Det gör att bullarna jäser bra, behåller luftbubblorna i degen och de förblir fluffiga och mjuka efter gräddningen. Utan starka glutentrådar blir bullarna kompakta och trista eftersom de inte behåller luftbubblorna i sitt glutennätverk.

Fler goda bullar hittar du här:

Saftiga, härliga klassiska kanelbullar! Klicka här för recept!
Saftiga, härliga klassiska kanelbullar! Klicka här för recept!
Magiskt god mjölkchokladkrans! Klicka här för länk till receptet!
Magiskt god mjölkchokladkrans! Klicka här för länk till receptet!
Läckraste, godaste philadelphiabullarna med citron – klicka här för recept!
Läckraste, godaste philadelphiabullarna med citron – klicka här för recept!

 

 

Piroger

piroger2

Piroger är så vansinnigt gott! Speciellt när man äter dem nybakade när de fortfarande är varma. De går bra att frysa in, men värm dem gärna lite försiktigt i mikron precis när de ska ätas. Pirogerna kan fyllas med i princip vad som helst som man gillar, t ex ost & skinka, kyckling, köttfärs, tacoköttfärs, grönsaker m m. Bara fantasin och smaken sätter gränser. Den kan göras vegetarisk eller vegansk (ersätt då mjölken i degen med vatten).

Följ gärna på Instagram:  https://www.instagram.com/lindasbakskola/?hl=sv

Piroger

Ca 12 st 

25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 ägg
7–9 dl vetemjöl

Förslag på fyllning
ost, riven +
skinka, skuren i bitar
kyckling
köttfärssås
tacoköttfärs
grönsaker
tomatsås
oregano

Garnering (kan uteslutas)
ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.

4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.

5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).

8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–1 cm tjocka, på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg riven ost & skinka i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.
3. Lägg riven ost & skinka i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

piroger1 utvald2