Citronkladdkaka

 

DAGENSRECEPT citronkladdkaka5citronkladdkaka1

Galet god, kladdig kaka med en syrlig, fräsch smak av citron. En riktigt fullträff till fikat eller som dessert! Baka och överraska dina vänner och kollegor på jobbet med en härlig citronkladdkaka. En klick vispgrädde är ljuvligt gott till!

Läcker Daim & kolapaj – klicka här för recept!
Läcker Daim & kolapaj – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Citronkladdkaka

Ca 12 bitar

En riktigt syrlig och fräsch kladdkaka som fullkomligt smälter i munnen.

1 citron 
150 g smör 
3 ägg 
3 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker 
2 dl vetemjöl 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 2–3 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering och riv eventuellt lite citronskal och lägg på toppen. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 1–2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 1–2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.

citronkladdkaka3 citronkladdkaka6 citronkladdkaka7

Passionsmoussetårta

DAGENSRECEPT utvald

Underbar, ljuvligt god moussetårta med en smulig Oreobotten, krämig passionsmousse toppat med en läcker passionsmoussespegel. Tårtan har en frisk, fräsch smak och blir garanterat festens höjdpunkt!

Drömgod Oreoglasstårta – klicka här för recept!
Drömgod Oreoglasstårta – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Passionsmoussetårta

12–14 bitar

Botten
250 g Oreokex choklad (ta bort den vita fyllningen) eller Digestivekex
100 g smör, smält

Passionsfruktsmousse
5 gelatinblad
6–7 passionsfrukter
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde

Passionsfruktsspegel
3 gelatinblad
fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.

2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.

3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.

4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.

5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.

6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.

7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.

8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.

9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.

10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.

1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.

2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.

3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.
3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.

4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.
4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.

5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.
5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.

6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.
6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.

7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.
7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.

8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.
8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.

9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.
9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.

10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.
10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.

passionsfrukt1 passionsfrukt5 passionsfrukt2

 

Brödkrans med ägg

dagensrecept1 aggbrod1

Duka upp äggen på påskbuffén i en ätbar brödkorg! En garanterad snackis bland gästerna.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!

Brödkrans med ägg

ca 12 bitar

25 g jäst
2 ½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
1 msk rapsolja

7–8 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 40 cm.1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Fläta ihop längderna.

4. Forma en krans av flätan och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla kransen med ägg och strö över sesamfrön. Grädda brödet mitt i ugnen i 17–20 min. Låt den svalna i formen.

5. Koka upp önskat antal ägg och servera dem i kransen.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 40 cm.1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 40 cm.1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Fläta ihop längderna.
3. Fläta ihop längderna.

steg4
4. Forma en krans av flätan och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla kransen med ägg och strö över sesamfrön. Grädda brödet mitt i ugnen i 17–20 min. Låt den svalna i formen. Lägg äggen i mitten av kransen.

aggbrod3 aggbrod4

 

 

 

Smulig citronkaka

DAGENSRECEPT smuligcitronkaka3

Den här lättbakade, underbart pajliknande kakan kan beskrivas som en blandning mellan sockerkaka och paj. Den har ett lite mjukt, saftigt innanmäte och en frasig pajliknande yta. Och en frisk, fräsch smak av citron. Servera den gärna med vaniljsås eller en klick vaniljglass.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) 

Smulig citronkaka

12–15 bitar

Smuldeg
2 tsk bakpulver

2 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl
250 g smör, rumsvarmt


Fyllning
2 ägg
2 dl crème fraiche, 34 procent
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron, rivet skal

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg.

2. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form men då blir rutorna tunnare.

3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål.

4. Häll ut fyllningen jämnt över smuldegen i formen.

5. Smula resten av degen över fyllningen.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med vaniljsås eller glass. Eller ät de rutorna som de är, det är ljuvligt gott det med!

1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg.
1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg.

2. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form men då blir rutorna tunnare.
2. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form men då blir rutorna tunnare.

3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål.
3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål.

4. Häll ut fyllningen jämnt över smuldegen i formen.
4. Häll ut fyllningen jämnt över smuldegen i formen.

5. Smula resten av degen över fyllningen.
5. Smula resten av degen över fyllningen.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med vaniljsås eller glass. Eller ät de rutorna som de är, det är ljuvligt gott det med!
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med vaniljsås eller glass. Eller ät de rutorna som de är, det är ljuvligt gott det med! utvald

smuligcitronkaka1 smuligcitronkaka5 smuligcitronkaka6

 

Snabba fröfrallor som inte behöver jäsa

dagensrecept frofrallor9

De här frallorna är underbart goda och går så fort att göra. Perfekta att slänga ihop när man snabbt vill ha nybakat bröd! Det går att byta ut fröna till valfria frön bara den totala mängden blir 1–2 dl.
Överraska familjen eller din älskade med nybakat till frukost eller gör snabbt en deg när barnen vill ha mellanmål eller ska på utflykt! Brödet är också gott på buffén, till en sallad eller en varm soppa.

Baka snabba tunnbröd i ugn som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Baka snabba tunnbröd i ugn som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) 

Snabba fröfrallor som inte behöver jäsa

Ca 12 st

1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl havregryn
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
½ dl solrosfrön
½ dl chiafrön
6 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandingen. Häll ner filmjölken och ost och bland ihop allt till en deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.
2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten. frofrallor2 frofrallor5 frofrallor6