Daimcheesecake

DAGENSRECEPTdaimcheesecake4

 

 

Magnifikt god, fryst cheesecake som kan göras och frysas in ett par dagar innan den ska ätas. Knaprig Daim och en smulig Digestivebottnen gör cheesecaken oemotståndligt god! Den blir garanterat en succé som dessert eller i stället för en tårta på kalaset.

Obs! Receptet på fyllningen är nytt och mycket godare och krämigare än det förra!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Daimcheesecake

ca 12 bitar

Botten
250 g digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
2 pkt Daim dubbel (à 56 g/per förpackning)
5 dl vispgrädde
2 ägg, delas i vitor och gulor
1 dl strösocker
200 g färskost, t ex Philadelphia

Garnering
1 pkt Daim dubbel (à 56 g)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.

2. Hacka Daimen med en vass kniv.

3. Vispa grädden, inte för hårt. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda äggula, färskost och strösocker och vispa det fluffig. Blanda ihop grädde, äggvita och äggulesmeten. Rör ner Daimen.

4. Bred ut fyllningen på smulbottnen. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering.

5. Garnera tårtan med grovhackade Daimbitar.

1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Hacka Daimen med en vass kniv.
2. Hacka Daimen med en vass kniv.
3. Vispa grädden, inte för hårt. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda äggula, färskost och florsocker och vispa det fluffig. Blanda ihop grädde, äggvita och äggulesmeten. Rör ner Daimen.
3. Vispa grädden, inte för hårt. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda äggula, färskost och strösocker och vispa det fluffig. Blanda ihop grädde, äggvita och äggulesmeten. Rör ner Daimen.
4. Bred ut fyllningen på smulbottnen. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering.
4. Bred ut fyllningen på smulbottnen. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering.
5. Garnera tårtan med grovhackade Daimbitar.
5. Garnera tårtan med grovhackade Daimbitar.

daimcheesecake4 daimcheesecake2

Minilimpor

DAGENSRECEPT minilimpor10

Minilimpor är både trevliga att servera och fantastiskt goda. De ser oerhört läckra och härliga ut när man bjuder på dem på en middag, buffé eller till frukost. Alla vill så klart ha en egen limpa!

Grädda bröden i en form för portionsbröd eller lägg dem på en ugnsplåt. Utan form flyter bröden ut lite mer och blir inte lika höga men lika goda. Mjölk i degen gör inkråmet något mjukare och saftigare än vatten som ger en frasigare skorpa och segare inkråm.

Formen har jag köpt på www.lyckasmedmat.se

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Minilimpor

Ca 8 st

25 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm
(vatten går också bra)
1 ½ tsk salt

25 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
4 dl rågsikt
2–3 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

2. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till små limpor och skär ca 4 snitt i varje bröd med en vass kniv.

3. Lägg bröden i en smord form för minilimpor (eller på en plåt med bakplåtspapper). Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
2. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till små limpor och skär ca 4 snitt i varje bröd med en vass kniv.
2. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till små limpor och skär ca 4 snitt i varje bröd med en vass kniv.
3. Lägg bröden i en smord form för minilimpor (eller på en plåt med bakplåtspapper). Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bröden i en smord form för minilimpor (eller på en plåt med bakplåtspapper). Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.
4. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.

minilimpor6 minilimpor8 minilimpor2

 

 

 

Saftig äppelkaka

dagensrecept

äppelkaka9

Äppelkaka är ljuvligt gott året runt, även om det inte är säsong just nu. För det mesta ligger det ett par äpplen i fruktskålen hemma och ingredienserna brukar finnas i skafferiet. Baka den lättgjorda och gudomligt goda och lite segmjuka äppelkakan – du kommer inte ångra dig! Den är underbart god. Ät den som den är eller med lite vaniljsås till.

Baka en lyxig & lättgjord mazarinkaka med hallonglasyr – klicka här för recept!
Baka en lyxig & lättgjord mazarinkaka med hallonglasyr – klicka här för recept!

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Segmjuk äppelkaka

ca 12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
1 tsk bakpulver
½–1 tsk kanel
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör, smält
1 äpple, rivet

Garnering
ca 1 äpple
2–3 tsk strösocker
½ tsk kanel
½ kardemummakärnor, stötta

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.
4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.

 

äppelkaka2

utvald äppelkaka3

Nutellabullar

dagensrecept2 Nutellabullar7 Nutellabullar1

Supersaftiga och ljuvligt goda vetebullar som är fyllda med en gudomligt god Nutellakräm. Håll koll på bullarna i ugnen mot slutet så att inte fyllningen rinner över kanten vilket kan hända om man gräddar dem för länge. 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Nutellabullar

20–24 st

Deg
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
75 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 nypa salt
7–8 dl vetemjöl

Fyllning
100 g Nutella
30 g Philadelphiaost
2 msk florsocke
15 g smör, rumsvarmt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 20–24 bitar. Rulla bollar av dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett hål i mitten med tummen. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Tryck till hålet igen om det jäst ihop och lägg en klick Nutellafyllning i varje hål.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Håll koll på dem för det går snabbt på slutet. Om de gräddas för länge kan fyllningen rinna över. Låt dem svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 20–24 bitar. Rulla bollar av dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett hål i mitten med tummen. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i 20–24 bitar. Rulla bollar av dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett hål i mitten med tummen. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
3. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Tryck till hålet igen om det jäst ihop och lägg en klick Nutellafyllning i varje hål.
4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Tryck till hålet igen om det jäst ihop och lägg en klick Nutellafyllning i varje hål.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Håll koll på dem för det går snabbt på slutet. Om de gräddas för länge kan fyllningen rinna över. Låt dem svalna på ett galler.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Håll koll på dem för det går snabbt på slutet. Om de gräddas för länge kan fyllningen rinna över. Låt dem svalna på ett galler.

Nutellabullar3Nutellabullar5

Klassisk chokladfudgetårta

chokladfudge7

Underbart, ljuvligt, fantastiskt god chokladfudgetårta som kommer göra succé på fikabordet. En riktig klassiker med en lite kladdig chokladbottnen och en härligt krämig chokladfudge på toppen. En kaka man alltid kan bjuda på utan att misslyckas och alla kommer gilla den! Lägg receptet på minnet!

Baka en makalöst god jättecookie med krossad choklad och Daim – klicka här för recept
Baka en makalöst god jättecookie med krossad choklad och Daim – klicka här för recept!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Klassisk chokladfudgetårta

Ca 12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk starkt kaffe
150 g smör, smält
3 msk kakao
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
1 ¾ dl vetemjöl

Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 ¾ dl strösocker
2 msk ljus sirap
200 g mörk choklad, grovhackad
50 g smör, smält

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och smör. Blanda kakao, salt bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen 18–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.

4. Chokladfudge: Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull. Låt det småputtra under omrörning i några minuter. Stäng av värmen och blanda ner smöret. Låt fudgen svalna något.

5. Tryck till kanterna lite på bottnen om de pekar inåt efter gräddningen. Häll fudgen på chokladbottnen och låt den stelna i kylen. Sikta över lite florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispad grädde.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och smör. Blanda kakao, salt bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och smör. Blanda kakao, salt bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen 22–24 min. Låt den kallna helt i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen 18–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.
4. Chokladfudge: Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull. Låt det småputtra under omrörning i några minuter. Stäng av värmen och blanda ner smöret. Låt fudgen svalna något.
4. Chokladfudge: Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull. Låt det småputtra under omrörning i några minuter. Stäng av värmen och blanda ner smöret. Låt fudgen svalna något.
5. Tryck till kanterna lite på bottnen om de pekar inåt efter gräddningen. Häll fudgen på chokladbottnen och låt den stelna i kylen. Sikta över lite florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispad grädde.
5. Tryck till kanterna lite på bottnen om de pekar inåt efter gräddningen. Häll fudgen på chokladbottnen och låt den stelna i kylen. Sikta över lite florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispad grädde.

chokladfudge2 chokladfudge5 chokladfudge4