Mintkakor

DAGENSRECEPTmintkakor9

mintkakor11

Förstklassiga, chokladdoppade mintkakor som fullkomligt smälter i munnen. Jag dekorerade mina mintkakor med strössel i form av ätbara silverstjärnor, men det kan man skippa om eller dekorera med något annat fint strössel.

Nutellafudge – magiskt god! Klicka här för recept!
Nutellafudge – magiskt god! Klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Mintkakor

26–30 st

1 äggvita
3–4 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker
200 g mörk choklad

Garnering
ev strössel

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.

2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.

3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.

4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.

5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.

1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.
1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.
2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.
2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.
3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.
3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.
4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.
4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.
5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.
5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.

mintkakor10 mintkakor7mintkakor3

Krispiga nougat- & chokladbitar

 

nougatjordnötsbitar1nougatjordnötsbitar2

Superläckra små godisbitar med nougat, krispiga Special K-flingor, choklad och nötter. Som en blandning mellan fudge och knäck. Ett favoritgodis som har en rykande åtgång och bakas varje år!

Gudomligt god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!
Gudomligt god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Krispiga nougat- & chokladbitar

Ca 50 st

1 dl florsocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
250 g nougat
ca 70 g Special K-flingor
1 ½ dl salta jordnötter

Garnering
150 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Smält ihop florsocker och sirap i en kastrull. Låt det puttra på medelvärme i ca 1 min. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.

2. Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.

3. Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.

4. Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna.

5. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.

1. Smält florsocker och sirap i en kastrull. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.
1. Smält ihop florsocker och sirap i en kastrull. Låt det puttra på medelvärme i ca 1 min. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.
2. Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.
2. Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.
3. Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.
3. Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.
4. Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.
4. Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.
5. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.
5. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.steg6 nougatjordnötsbitar4

nougatjordnötsbitar3

 

Chokladkola

dagensreceptchokladkola4

Ingen jul utan chokladkola! Segmjuk och ljuvligt god chokladkola med ett täcke av mörk choklad på toppen. Om du bara vill ha klassiska chokladkolabitar kan du strunta i chokladen ovanpå. De här kolorna gör jag VARJE år och ofta flera gånger. Jag älskar dem! De hör verkligen julen till.

Gör supergoda, krispiga nougat- och chokladbitar – klicka här för recept!
Gör supergoda, krispiga nougat- och chokladbitar – klicka här för recept!

Baka underbara saffranssemlor – klicka här för recept!
Baka underbara saffranssemlor – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola eller Facebook: Lindas bakskola

Chokladkola x 2

Ca 20 bitar

1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
50 g smör
2 msk kakao
½ tsk ättiksprit

Garnering
ca 100 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop allt utom ättiksprit i en kastrull. Låt smeten koka på medeltemperatur till 125–128 grader. Om du inte har någon termometer kan du göra kulprovet. (Häll några droppar smet i ett glas kallt vatten, när dropparna stelnar är den färdigkokt.) Stäng av värmen när temperaturen är nådd och tillsätt ättikspriten. Rör om ordentligt.

2. Häll smeten i en form, ca 18 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ den i kylen för att stelna.

3. Garnering: Smält chokladen och bred ut den på kolan. Låt den stelna. Skär kolan i bitar när chokladen stelnat. Förvara kolan i kylen i en burk med tätslutande lock.

1. Koka ihop allt utom ättiksprit i en kastrull. Låt smeten koka på medeltemperatur till 125–128 grader. Om du inte har någon termometer kan du göra kulprovet. (Häll några droppar smet i ett glas kallt vatten, när dropparna stelnar är den färdigkokt.) Stäng av värmen när temperaturen är nådd och tillsätt ättikspriten. Rör om ordentligt.
1. Koka ihop allt utom ättiksprit i en kastrull. Låt smeten koka på medeltemperatur till 125–128 grader. Om du inte har någon termometer kan du göra kulprovet. (Häll några droppar smet i ett glas kallt vatten, när dropparna stelnar är den färdigkokt.) Stäng av värmen när temperaturen är nådd och tillsätt ättikspriten. Rör om ordentligt.

2. Häll smeten i en form, ca 18 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ den i kylen för att stelna.
2. Häll smeten i en form, ca 18 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ den i kylen för att stelna.

3. Garnering: Smält chokladen och bred ut den på kolan. Låt den stelna. Skär kolan i bitar när chokladen stelnat. Förvara kolan i kylen i en burk med tätslutande lock.
3. Garnering: Smält chokladen och bred ut den på kolan. Låt den stelna. Skär kolan i bitar när chokladen stelnat. Förvara kolan i kylen i en burk med tätslutande lock.

chokladkola1 UTVALD

Kärleksmumsmuffins

 

kärleksmumsmuffins7 kärleksmumsmuffins5 kärleksmumsmuffins8

Traditonellt bakar man ofta kärleksmums i långpanna och skär dem i rutor, men för omväxlings skull gjorde jag dem som stora muffins. Om du ändå vill göra dem i långpanna bör formen vara ca 30 x 40 cm, ugnsvärme: 180 grader och gräddningstid ca 20–23 min (mitt i ugnen).

Kärt barn har många namn… Jag har alltid kallat dessa godbitar för kärleksmums, men de kallas även för snoddas, moccarutor, tv-kaka, ja listan kan göras lång! Vad kallar du dem för?

Superläcker jordgubbschokladkaka – klicka här för recept!
Superläcker jordgubbschokladkaka – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram & snapchat: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Kärleksmumsmuffins

Ca 16 st stora

Saftiga chokladmuffins med ett ljuvligt täcke av chokladglasyr och kokos.

4 ägg

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

¾ dl kakao

2 ½ tsk bakpulver

150 g smör, smält

1 ½ dl mjölk

4 ½ dl vetemjöl 

Glasyr
ca 2 msk kaffe

½ dl kakao

1 msk vaniljsocker

4–5 dl florsocker

75 g smör, smält

1–2 msk vatten 

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 200 grader.
 Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 16 st. Fyll dem till ¾.

3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 16–18 min. 
Låt dem kallna.

4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.kärleksmumsmuffins6

1. Sätt ugnen på 200 grader.
 Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 16 st. Fyll dem till ¾.
2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 16 st. Fyll dem till ¾.
3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 16–18 min. 
Låt dem kallna.
3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 16–18 min. 
Låt dem kallna.
4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

utvald kärleksmumsmuffins7

Wienernougat

wienernougat2

Gudomligt goda nougat- & chokladbitar med rostade mandelflarn. Godare än de du köper i affären och så himla enkla att göra. Det är bara att smälta nougat och choklad över vattenbad och röra ner mandelflarnen. Ett av julens godaste godisar!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Wienernougat

Ca 30 st

125 g mandelspån, rostade (orostade mandelspån går också bra, men rostade är lite godare)
250 g nougat

150 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade).

2. Smält nougat och choklad över vattenbad. Blanda ner den rostade mandeln.

3. Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna.

4. Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade).
1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade).
2. Smält nougat och choklad över vattenbad. Blanda ner den rostade mandeln.
2. Smält nougat och choklad över vattenbad. Blanda ner den rostade mandeln.
3. Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna.
3. Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna.
4. Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.
4. Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.

wienernougat4 wienernougat2 wienernougat5