En av de godaste cheesecakes man kan tänka sig. Ljuvliga jordgubbar i den krämiga, frysta fyllningen är makalöst gott! Och den smuliga botten är en perfekt kombination.
Fyllning
ca 400 g jordgubbar, mosade 1 ½ dl strösocker
2 ägg, delade i vitor & gulor 5 dl vispgrädde 400 g färskost, t ex Philadelphia
Garnering 3–4 jordgubbar
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.
3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.
4. Bred ut fyllningen på smulbottnen.
5. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.4. Bred ut fyllningen på smulbottnen.5. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.
Ljuvliga blåbärsrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den lättbakad. Den saftiga bottnen, bären och den smuliga toppingen gör kakan helt oemotståndlig – den är så galet god!
Här hittar du fler läckra, goda recept med blåbär!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Saftiga blåbärsrutor med smultopp
25–30 bitar
5 dl strösocker 8 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 250 g smör, smält 1 msk vaniljsocker 3 ägg 3 dl naturell yoghurt ca 300 g blåbär, färska eller frysta
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.
5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.
En ljuvligt god kladdkaka med hallon i smeten. Det går bra att baka den med frysta hallon, men passa på och baka med färska bär om du har hallonbuskar i din trädgård. Kakan är god att äta som den är, men det blir en perfekt dessert om den serveras med vaniljsås, glass eller vispgrädde.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Hallonkladdkaka
Ca 15 bitar
175 g smör
2 ½ dl strösocker 1 nypa salt 1 msk vaniljsocker 3 ägg 2 ¾ dl vetemjöl
Garnering 200–300 g hallon, färska eller frysta
ev. strösocker
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Blanda ner ¾ av hallonen i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 24 cm eller en springform, ca 23 cm i diameter. Smula sönder resten av hallon och strö dem över smeten. Sockra hallonen om du vill.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.2. Blanda ner ¾ av hallonen i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 24 cm eller en springform, ca 23 cm i diameter. Smula sönder resten av hallon och strö dem över smeten. Sockra hallonen om du vill.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker.
En av de enklaste och godaste blåbärskakor jag bakat! Den bakas utan bakpulver vilket gör att kanterna blir lite segmjuka och det är fantastiskt gott. För att bevara de segamjuka kanterna och den knapriga ytan bör du förvara kakan invikt i bakplåtspappret i kylen. Lägg den inte i en plastpåsen för då är risken att kanterna förlorar sin konsistens.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaoch på Facebook: lindasbakskola
Reklam för Lindas avlånga ugnsform Klicka här för att beställa ugnsformen! BAKA BLÅBÄRSKAKAN I LINDAS AVLÅNGA UGNSFORM!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!
Segmjuk blåbärskaka i limpform
8–10 bitar
Lättbakad blåbärskaka med lite segmjuka, frasiga kanter som bakas utan bakpulver.
1 ägg 1 ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 50 g smör, smält
Garnering 2–3 dl blåbär, frysta eller färska 1–2 msk strösocker
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Lägg blåbären på smeten och strö över lite strösocker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 38–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Förvara kakan inslagen i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.3. Lägg blåbären på smeten och strö över lite strösocker.4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 38–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Förvara kakan inslagen i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.
Älskade Calzone! Jag är helt såld på inbakad pizza, det är så grymt gott! Innehållet blir så saftigt och gott med den smälta osten som rinner ut när man skär den i bitar. Ljuvligt! Fyllningen kan man variera med vad man vill. I stället för skinka är det gott med köttfärssås, tacoköttfärs, salami eller enbart grönsaker om man vill göra en vegetarisk variant.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaoch på Facebook: lindasbakskola
Calzone – inbakad pizza
2 st
¼ pkt jäst 2 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 1 msk rapsolja eller olivolja 5–6 dl vetemjöl
Fyllning 2–3 msk pizzasås ca 200 riven ost eller 200 g mozzarella ca 100 g skinka, skuren i bitar
oregano
Garnering (kan uteslutas) rapsolja oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–1 cm tjocka, på ett mjölat bakbord. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper.
3. Bred ut pizzasåsen på halva rundeln (ej ända ut i kanterna).
4. Strö över riven ost och skinka, varva så att det blandas. Strö över oregano.
5. Vik ihop pizzan på mitten genom att lyfta upp pappret och lägga det över pizzan. Nyp ihop kanterna ordentligt så fyllningen inte läcker ut. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
6. Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 10 min. Håll koll så att den inte bränns på ytan.
7. Pensla pizzan med lite rapsolja och strö eventuellt över lite oregano.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.3. Bred ut pizzasåsen på halva rundeln (ej ända ut i kanterna).4. Strö över riven ost och skinka, varva så att det blandas. Strö över oregano.5. Vik ihop pizzan på mitten genom att lyfta upp pappret och lägga det över pizzan. Nyp ihop kanterna ordentligt så fyllningen inte läcker ut. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.6. Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 10 min. Håll koll så att den inte bränns på ytan.7. Pensla pizzan med lite rapsolja och strö eventuellt över lite oregano.