Tacopizza

tacopizza3 tacopizza8 tacopizza5 tacopizza11

Underbart god tacopizza som älskas av hela familjen! Om du får tacoköttfärs över från tacomiddagen kan du använda den och lägga på pizzan. Släng gärna på några jalapenos innan servering!

Baka klassiska pizzabullar – klicka här för recept!
Baka klassiska pizzabullar – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Tacopizza

1 stor eller 2 mindre

¼ pkt jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl 

Fyllning (eller valfri fyllning)
2–3 msk pizzasås/tomatsås, färdig eller hemgjord
150–200 g tacoköttfärs
ca 200 ost, riven

Garnering
oregano
(ev. jalapeno & färsk oregano)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.

3. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.

4. Strö över tacoköttfärsen och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
3. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
3. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
4. Strö över tacoköttfärsen och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
4. Strö över tacoköttfärsen och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan. tacopizza1 tacopizza2

tacopizza6 tacopizza7 tacopizza3

 

Så gör du chokladganache / chokladkräm

IMG_9235

chokladganache

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Chokladganache är en ljuvligt god och len chokladkräm som kan användas som fyllning i tårtor eller som glasyr på t ex kladdkakor, sockerkakor, muffins eller liknande.  Man kan använda den till vad man vill egentligen.

Så gör du chokladganache/chokladkräm

1 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad, grovhackad

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng direkt av värmen och ta bort kastrullen från värmen.

2. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna. Bred ut chokladsmeten på bakverket. Ställ den i kylen för en fastare konsistens på chokladganachen.

1. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng direkt av värmen och ta bort kastrullen från värmen.
1. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng direkt av värmen och ta bort kastrullen från värmen.
2. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna. Bred ut chokladsmeten på bakverket. Ställ det i kylen för en fastare konsistens på chokladganachen.
2. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna. Bred ut chokladsmeten på bakverket. Ställ den i kylen för en fastare konsistens på chokladganachen.

 

 

Bountykladdkaka

bountykladdkaka12 bountykladdkaka4 bountykladdkaka8

Superläcker Bountykaka som har en rykande åtgång! Den består av en ljuvligt god kladdkakebotten, en krämig Bountyfyllning med kokos och ett täcke av smarrig choklad. Jag älskar godiset Bounty och den här kakan är helt oemotståndlig!

 

Superläcker Oreo- kola & chokladpaj – klicka här för recept!
Superläcker Oreo- kola & chokladpaj – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Bountykladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

Kokosfyllning
200 g kokos (spar 1–2 msk till garnering)
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g 

Garnering
200 g mörk choklad, smält (kan bytas mot mjölkchoklad)
2 tsk rapsolja (för att chokladen ska bli mjuk och inte spricka när man skär kakan)
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.

4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.

5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.

6. Blanda smält choklad och olja. Bred ut det över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.
4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.
4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.
5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.
5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.
6. Bred ut den smälta chokladen över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.
6. Blanda smält choklad och olja. Bred ut det över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.

steg7

bountykladdkaka2 bountykladdkaka1 bountykladdkaka11 bountykladdkaka7 bountykladdkaka4 bountykladdkaka9

 

 

Nyttig chiapudding med hallon

chiapudding3 chiapudding4

När sötsuget sätter in är det mättande och gott med en portion chiapudding smaksatt med hallon. Chiafrön är supernyttigt och puddingen är busenkel att göra. Den kan ätas till frukost, mellis eller på kvällen när sötsugen sätter in.

Tips!
Hallonen kan bytas ut med blåbär, jordgubbar eller några andra bär du gillar.

Fakta!
Chiafrön är ganska smaklösa i sig och därför är det viktigt att smaksätta puddingen med goda bär man gillar. Fröna är glutenfria, innehåller en hög halt kalcium och C-vitamin, är proppade med Omega 3 och innehåller lika mycket protein som nötkött.

Nyttig, krämig mangoglass med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!
Nyttig, krämig mangoglass med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Nyttig chiapudding med hallon

2 portioner

3 msk chiafrön
3 dl mjölk (kan bytas ut mot mandelmjölk eller sojamjölk)
1 dl hallon, frysta 

GÖR SÅ HÄR

1. Häll hälften av fröna och hälften av mjölken i var sitt glas. Rör om ordentligt.

2. Smula sönder hallonen och tillsätt dem i glasen (hälften i varje). Rör om ordentligt. Ställ glasen i kylen i ett par timmar så fröna tjockar och suger åt sig vätskan. Rör om då och då även i kylen. Chiapuddingen kan förvaras i kylen i 1–2 dagar.

1. Häll hälften av fröna och hälften av mjölken i var sitt glas. Rör om ordentligt.
1. Häll hälften av fröna och hälften av mjölken i var sitt glas. Rör om ordentligt.
2. Smula sönder hallonen och tillsätt dem i glasen (hälften i varje). Rör om ordentligt. Ställ glasen i kylen i ett par timmar så fröna tjockar och suger åt sig vätskan. Rör om då och då även i kylen. Chiapuddingen kan förvaras i kylen i 1–2 dagar.
2. Smula sönder hallonen och tillsätt dem i glasen (hälften i varje). Rör om ordentligt. Ställ glasen i kylen i ett par timmar så fröna tjockar och suger åt sig vätskan. Rör om då och då även i kylen. Chiapuddingen kan förvaras i kylen i 1–2 dagar.

chiapudding1 chiapudding2

Salmiakbollar

salmiakbollar5 salmiakbollar11 salmiakbollar3 salmiakbollar9

DRÖMGODA SALMIAKBOLLAR – bland de godaste havrebollar jag någonsin baka och ätit. Det salta salmiakströsslet är perfekt i kombination med de söta havrebollarna. En riktig smakhit!

Ljuvligt goda Nutellakulor – klicka här för recept!
Ljuvligt goda Nutellakulor – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Salmiakbollar

10–15 st beroende på storlek

4 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ¾ msk kakao
¾ dl kokos
75 g smör
ca ½ dl vatten

Garnering
salmiakströssel

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder havregrynen lite grann i en skål. Tillsätt havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao och kokos. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret. Häll sist i vattnet och blanda ihop allt  till en kladdig deg. Vattenmängden kan regleras så degen blir lagom kladdig (strösslet måste fastna när man rullar dem).

2. Gör bollar av degen och rulla dem i strösslet. Förvara bollarna i kylen.

1. Smula sönder havregrynen lite grann i en skål. Tillsätt havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao och kokos. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret. Häll sist i vattnet och blanda ihop allt till en kladdig deg. Vattenmängden kan regleras så degen blir lagom kladdig (strösslet måste fastna när man rullar dem).
1. Smula sönder havregrynen lite grann i en skål. Tillsätt havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao och kokos. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret. Häll sist i vattnet och blanda ihop allt till en kladdig deg. Vattenmängden kan regleras så degen blir lagom kladdig (strösslet måste fastna när man rullar dem).
2. Gör bollar av degen och rulla dem i strösslet. Förvara bollarna i kylen.
2. Gör bollar av degen och rulla dem i strösslet. Förvara bollarna i kylen.

 

salmiakbollar4 salmiakbollar8 salmiakbollar7 salmiakbollar1 salmiakbollar2 salmiakbollar6 salmiakbollar10