Magnifikt god, fryst cheesecake som kan göras och frysas in ett par dagar innan den ska ätas. Knaprig Daim och en smulig Digestivebottnen gör cheesecaken oemotståndligt god! Den blir garanterat en succé som dessert eller i stället för en tårta på kalaset.
Obs! Receptet på fyllningen är nytt och mycket godare och krämigare än det förra!
Fyllning 2 pkt Daim dubbel (à 56 g/per förpackning) 5 dl vispgrädde
2 ägg, delas i vitor och gulor 1 dl strösocker 200 g färskost, t ex Philadelphia
Garnering 1 pkt Daim dubbel (à 56 g)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Hacka Daimen med en vass kniv.
3. Vispa grädden, inte för hårt. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda äggula, färskost och strösocker och vispa det fluffig. Blanda ihop grädde, äggvita och äggulesmeten. Rör ner Daimen.
4. Bred ut fyllningen på smulbottnen. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering.
Minilimpor är både trevliga att servera och fantastiskt goda. De ser oerhört läckra och härliga ut när man bjuder på dem på en middag, buffé eller till frukost. Alla vill så klart ha en egen limpa!
Grädda bröden i en form för portionsbröd eller lägg dem på en ugnsplåt. Utan form flyter bröden ut lite mer och blir inte lika höga men lika goda. Mjölk i degen gör inkråmet något mjukare och saftigare än vatten som ger en frasigare skorpa och segare inkråm.
25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm (vatten går också bra) 1 ½ tsk salt 25 g smör, rumsvarmt ½ dl ljus sirap 4 dl rågsikt 2–3 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
2. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till små limpor och skär ca 4 snitt i varje bröd med en vass kniv.
3. Lägg bröden i en smord form för minilimpor (eller på en plåt med bakplåtspapper). Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.
Äppelkaka är ljuvligt gott året runt, även om det inte är säsong just nu. För det mesta ligger det ett par äpplen i fruktskålen hemma och ingredienserna brukar finnas i skafferiet. Baka den lättgjorda och gudomligt goda och lite segmjuka äppelkakan – du kommer inte ångra dig! Den är underbart god. Ät den som den är eller med lite vaniljsås till.
2 ägg 2 ½ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk kardemummakärnor, stötta 1 tsk bakpulver ½–1 tsk kanel 2 ½ dl vetemjöl 75 g smör, smält 1 äpple, rivet
Garnering ca 1 äpple 2–3 tsk strösocker ½ tsk kanel ½ kardemummakärnor, stötta
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.
Supersaftiga och ljuvligt goda vetebullar som är fyllda med en gudomligt god Nutellakräm. Håll koll på bullarna i ugnen mot slutet så att inte fyllningen rinner över kanten vilket kan hända om man gräddar dem för länge.
Deg 25 g jäst 3 dl mjölk, ljummen 75 g smör, rumsvarmt ½ dl strösocker 1 nypa salt 7–8 dl vetemjöl
Fyllning 100 g Nutella 30 g Philadelphiaost 2 msk florsocke 15 g smör, rumsvarmt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 20–24 bitar. Rulla bollar av dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett hål i mitten med tummen. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Tryck till hålet igen om det jäst ihop och lägg en klick Nutellafyllning i varje hål.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Håll koll på dem för det går snabbt på slutet. Om de gräddas för länge kan fyllningen rinna över. Låt dem svalna på ett galler.
Underbart, ljuvligt, fantastiskt god chokladfudgetårta som kommer göra succé på fikabordet. En riktig klassiker med en lite kladdig chokladbottnen och en härligt krämig chokladfudge på toppen. En kaka man alltid kan bjuda på utan att misslyckas och alla kommer gilla den! Lägg receptet på minnet!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och smör. Blanda kakao, salt bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen 18–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.
4. Chokladfudge: Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull. Låt det småputtra under omrörning i några minuter. Stäng av värmen och blanda ner smöret. Låt fudgen svalna något.
5. Tryck till kanterna lite på bottnen om de pekar inåt efter gräddningen. Häll fudgen på chokladbottnen och låt den stelna i kylen. Sikta över lite florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispad grädde.
[caption id="attachment_11122" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och smör. Blanda kakao, salt bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Blanda ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_11123" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.[/caption]
[caption id="attachment_11124" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan mitt i ugnen 18–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.[/caption]
[caption id="attachment_11125" align="alignnone" width="860"] 4. Chokladfudge: Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull. Låt det småputtra under omrörning i några minuter. Stäng av värmen och blanda ner smöret. Låt fudgen svalna något.[/caption]
[caption id="attachment_11126" align="alignnone" width="860"] 5. Tryck till kanterna lite på bottnen om de pekar inåt efter gräddningen. Häll fudgen på chokladbottnen och låt den stelna i kylen. Sikta över lite florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispad grädde.[/caption]