Knäckig jordgubbspaj

jordgubbspaj2 jordgubbspaj6

Sommarens godaste jordgubbspaj! Det knäckiga smultäcket är ljuvligt gott och den här pajen har jag fått mycket beröm för av mina vänner! Den är enkel att göra och en av mina pajfavoriter! Ljuvligt gott till eftermiddagsfikat eller som dessert en härlig sommarkväll!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola

Knäckig jordgubbspaj

ca 12 bitar

ca 700 g jordgubbar, frysta eller färska
2–3 msk strösocker
2–3 tsk potatismjöl

Knäckig pajdeg
100 g smör, rumsvarmt
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker eller farinsocker
1/2 dl ljus sirap

GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg jordgubbarna i en pajform, ca 25 cm. Strö över strösocker och potatismjöl.

2. Knäckig pajdeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en smulig deg.

3. Smula degen över jordgubbarna.

4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.

1. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg jordgubbarna i en pajform, ca 25 cm. Strö över strösocker och potatismjöl.
1. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg jordgubbarna i en pajform, ca 25 cm. Strö över strösocker och potatismjöl.
2. Knäckig pajdeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en smulig deg.
2. Knäckig pajdeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en smulig deg.
3. Smula degen över jordgubbarna.
3. Smula degen över jordgubbarna.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.

fbjordgubbspaj4 

Randigt brytbröd med flingsalt

randigtflingsaltbrod1 randigtflingsaltbrod6

Mycket lättbakat och gudomligt gott långpannebröd med flingsalt på toppen. Servera gärna brödet till en sallad, soppa, festlig måltid, på buffén eller ta med det på picknicken. Ja, detta bröd passar till det mesta! Och det är snyggt och trevligt att servera! Ett toppenbröd helt enkelt 😉

Snabbjäsning – Tips om du har bråttom!
Hoppa över jäsningen i bunken och baka ut degen direkt i långpannan. Sätt ugnen på 50 grader. Täck över formen med en handduk. Sätt in formen i ugnen och låt den jäsa där inne med öppen ugnslucka i ca 30 min. Ta sedan ut brödet, sätt på ugnen på full värme, 250 grader, och grädda enligt receptet när ugnen blivit ordentligt varm. Då spar du lite tid.

Om brödet får jäsa två gånger blir det något fluffigare, men om man äter det direkt efter gräddningen är det ljuvligt gott ändå.

Supergott vitlöksbröd i muffinsformar – klicka här för recept!
Supergott vitlöksbröd i muffinsformar – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Randigt brytbröd med flingsalt

1 långpanna

25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja eller olivolja
7–8 dl vetemjöl 

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Tips! Du kan hoppa över första jäsningen, läs tipset ovan!

2. Platta ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Dela degen i ca 2 cm breda längder med en degskrapa. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 8–12 min. Låt det svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Tips! Du kan hoppa över första jäsningen, läs tipset ovan!
2. Platta ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
2. Platta ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Dela degen i ca 2 cm breda längder med en degskrapa. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Dela degen i ca 2 cm breda längder med en degskrapa. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt.
4. Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 8–12 min. Låt det svalna i formen.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 8–12 min. Låt det svalna i formen.

utvald randigtflingsaltbrod4 randigtflingsaltbrod5

Saftig kanelbullekaka

kanelbullekaka3kanelbullekaka8

Den perfekta picknickkakan som går snabbt att slänga ihop! En vansinnigt god och enkel kaka som går snabbt att slänga ihop när man ska ut på picknick eller är sugen på något gott. Den har en ljuvlig smak av kanelbulle, men är en mjuk sockerkaksliknande kaka. Den har en rykande åtgång och älskas av både vuxna och barn.

Baka ljuvligt goda fudge brownies – klicka här för recept!
Baka ljuvligt goda fudge brownies – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Saftig kanelbullekaka

Ca 8 bitar 

1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk
50 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl 

Fyllning & garnering
1–2 tsk kanel
2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 180 grader. Klä en rund form, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut hälften av smeten i formen.

4. Blanda kanel och strösocker i en skål. Strö över hälften av kanel- & sockerblandningen över smeten. Bred ut resten av smeten ovanpå. Strö över resten av kanel- & sockerblandingen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en rund form, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en rund form, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut hälften av smeten i formen.
3. Bred ut hälften av smeten i formen.
4. Blanda kanel och strösocker i en skål. Strö över hälften av kanel- & sockerblandningen över smeten. Bred ut resten av smeten ovanpå. Strö över resten av kanel- & sockerblandingen.
4. Blanda kanel och strösocker i en skål. Strö över hälften av kanel- & sockerblandningen över smeten. Bred ut resten av smeten ovanpå. Strö över resten av kanel- & sockerblandingen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.

kanelbullekaka6 kanelbullekaka1

Vitlöksbaguetter med flingsalt

vitloksbrod4vitloksbrod7

Vitlöksbröd med flingsalt är så vansinnigt gott och trevligt att bjuda på till helgmiddagen eller när man har gäster. Brödet är superenkelt att göra och kräver en liten arbetsinsats. Vitlök och flingsalt är en underbar kombination och ger brödet en härlig smak!

Tips!
Degen kan göras ett par timmar innan den ska bakas ut och gräddas. Låt degen stå övertäckt i bunken i kylen och kalljäsa. Det kan den göra i upp till 8 timmar. Baka sedan ut den enligt receptet, från punkt 2.

Baka goda vitlöksbröd i muffinsform – klicka här för recept!
Baka goda vitlöksbröd i muffinsform – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Vitlöksbaguetter med flingsalt

2 st

25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl 

Garnering
ca 2 msk rapsolja eller olivolja
1–2 klyftor vitlök, pressad eller finhackad
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Forma dem till baguetter, ca 30 cm långa. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

3. Skär sneda snitt i baguetterna med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Blanda olja och vitlök i en skål.

5. Pensla baguetterna med vitlöksblandningen och strö över flingsalt.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Forma dem till baguetter, ca 30 cm långa. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i två bitar. Forma dem till baguetter, ca 30 cm långa. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
3. Skär sneda snitt i baguetterna med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Skär sneda snitt i baguetterna med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Blanda olja och vitlök i en skål.
4. Blanda olja och vitlök i en skål.
5. Pensla baguetterna med vitlöksblandningen och strö över flingsalt.
5. Pensla baguetterna med vitlöksblandningen och strö över flingsalt.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.

vitloksbrod1vitloksbrod5 vitloksbrod3

Drottningkladdkaka

drottningkaka2drottningkaka3

Drottningkaka – superenkel att göra och gudomligt god – bästa kombinationen! En kaka exakt i min smak eftersom jag vill att det ska vara enkelt att baka och samtidigt gott. Servera gärna kakan med vaniljsås eller en klick vispgrädde. Eller ät den som den är till en kopp te eller kaffe i alla enkelhet.

Tips! En rund form, ca 20 cm i diamter går också bra att använda om man inte har någon fyrkantig.

Namnet drottningkaka har jag gett detta bakverk eftersom man brukar kalla en blandning av blåbär och hallon för drottning…

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Drottningkladdkaka

Ca 10 bitar

1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk
50 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl 

Garnering
ca 125 g blåbär, färska eller frysta
ca 125 g hallon, färska eller frysta
1–2 msk strösocker
2–3 tsk potatismjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm (en rund form, ca 20 cm i diameter går också bra).

4. Blanda blåbären och hallonen i en skål. Blanda dem med potatismjöl.

5. Sprid ut bären på kaksmeten. Strö över strösocker.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 32–35 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
2. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm (en rund form, ca 20 cm i diameter går också bra).
2. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm (en rund form, ca 20 cm i diameter går också bra).
4. Blanda blåbären och hallonen i en skål. Blanda dem med potatismjöl.
4. Blanda blåbären och hallonen i en skål. Blanda dem med potatismjöl.
5. Sprid ut bären på kaksmeten. Strö över strösocker.
5. Sprid ut bären på kaksmeten. Strö över strösocker.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 32–35 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 32–35 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde.

drottningkaka1drottningkaka3 utvald