Letar du efter ett bröd som är både mättande och enkelt att baka? Då är min Proteinlimpa den perfekta lösningen! 🍞 Det här är ett otroligt gott bröd som du snabbt slänger ihop utan att ens behöva knåda.
Den är fullproppad med protein, vilket gör den till en fantastisk bas för frukostmackan eller mellanmålet. Ett bröd som håller dig mätt länge!
Denna linsgryta med kokosmjölk har blivit en favorit här hemma. Den är inte bara ljuvligt god och krämig, den är också så otroligt lätt att laga. Receptet är dessutom flexibelt, så det är enkelt att experimentera med olika kryddor för att hitta din egen perfekta smakkombination. Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!
LINSGRYTA MED MORÖTTER & TOMAT
ca 4 portioner
1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 tsk curry 1 tsk sambal oelek (eller en skvätt tabasco) ca 8 dl vatten 3 dl röda linser (torra) 1 grönsaksbuljongtärning eller 2 msk grönsaksfond 1 tetraförpackning 250 ml kokosmjölk (2 1/2 dl) 2 morötter, skurna i tunna slantar 2 dl cocktailtomater 2 nävar färsk spenat salt
GÖR SÅ HÄR
1. Värm upp en stekpanna. Häll olja i botten. Hacka löken och fräs den ihop med pressad vitlök, curry och sambal oelek.
2. Tillsätt vattnet och linserna och låt det puttra i några minuter. Tillsätt restan av ingredienserna och låt allt puttra i ca 15 min tills linserna svällt och kokat klart. Smaka av och om du vill ha mer smak eller styrka kan du krydda lite till. Tillsätt mer vatten om det behövs. Grytan ska vara såsig och krämig. Servera gärna med ris eller bulgur och en fräsch sallad.
Smet 75 g smör, smält 2 dl strösocker 2 ägg 1 tsk bakpulver 2 ½ dl vetemjöl
Garnering 1 stort äpple kanel 1–2 msk strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och tillsätt resten av ingredienserna i nämnd ordning. Du behöver inte vispa smeten utan bara röra ihop allt till en slät smet.
2. Bred ut smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
3. Skär äpplena i ganska tunna klyftor och lägg dem på smeten. Strö kanel och strösocker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Pudra gärna över lite florsocker före servering. Servera med vaniljvisp, vaniljsås eller vispgrädde.
PRIMOFRALLOR = förstklassiga frallor som är hembakade
Har du också undrat hur man får till de där oemotståndligt fluffiga, mjuka frallorna? Här är hemligheten! Degen måste knådas riktigt ordentligt! Jag knådar alltid mina frallor ordentligt för att glutentrådarna ska bli starka. De gör att bröden blir luftiga, mjuka och höga. Jag tycker det är svårt att knåda degen tillräckligt med bara händerna och knådar alltid degen i köksmaskin. Och jag har nu en ny köksmaskin som jag verkligen vill tipsa och göra reklam för: Panetti köksmaskin. Den har en stark motor och stor degbunke som gör knådningen enkel och effektiv. Och bunken är stor och rymlig så att degen kan jäsa ordentligt utan att jäsa över kanten.
De här frallorna har ett charmigt hålet i mitten och en perfekt naggning med en gaffel som ger dem dem en extra hembakat känsla.
Dessa bröd är perfekta för söndagsfrukosten, med en klick smör och din favoritost.
Reklam för min Panetti köksmaskin Jag har gjort degen i min nya Panetti köksmaskin. Jag är verkligen imponerad av den här moderna köksmaskinen. Den har starka sugproppar som håller den stadigt på bänken vilket är ett stort plus när man knådar deg. Maskinen vandrar inte iväg på bänken. Funktioner som inbyggd våg, timer, recept och den digitala pekskärmen visar verkligen att denna köksmaskin ligger i framkant.
Om du funderar på att skaffa en ny köksmaskin vill jag varmt rekommendera den här modellen! Den utmärker sig inte bara genom att knåda deg perfekt, utan även med sina många praktiska funktioner som kommer att revolutionera din bakning och matlagning. Missa inte detta tips direkt från mig!
🍕Du får 500 kr i rabatt på Panetti pizzaugn med rabattkoden: Linda500
Primofrallor
PRIMOFRALLOR = förstklassiga frallor som är hembakade
18 st
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 1 dl neutral olja 2 tsk salt 12 dl rågsikt ca 6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i degbunken. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Knåda degen i bakmaskinen, kör den i ca sex minuter så att glutentrådarna blir starka. Strö över lite mjöl.
2. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.
3. Sätt ugnen på 230 grader. Sätt ut 18 bullformar fördelade på två ugnsplåtar (9 formar på varje plåt). Det går även bra att lägga ut frallorna på ett vanligt bakplåtspapper om man inte har några bullformar.
4. Dela degen i två delar. Börja baka ut ena degbiten. Forma 9 stycken runda frallor. Gör ett hål i mitten, ca 2 cm, på varje fralla med mjölade händer. Lägg dem i bullformarna på ugnsplåten. Strö över lite vetemjöl och nagga hål i ytan med en gaffel. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk. Upprepa med den andra degbiten när frallorna har jäst halva tiden.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen i 18–20 minuter tills de får en ljusbrun färg. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.