Kalljästa honungsrutor i långpanna
Servera nybakat bröd till frukost. Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylskåpet under natten. Ta ut den nattjästa degen ur kylen direkt när du vaknar, sätt på ugnen och grädda bröden medan du dukar fram frukostprylarna på bordet. Väck familjen med en härlig doft av nybakat!
Tips!
Tillsätt några matskedar frön i degen om du vill ha ett fiberrikare bröd. Det går också byta ut 2–4 dl av vetemjölet till ett fiberrikare mjöl.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och Facebook: Lindas bakskola
Kalljästa honungsrutor i långpanna
16 st
Saftiga brödrutor som är ljuvligt goda med smör, ost och en skiva paprika.
50 g jäst
6 dl mjölk, kall
3 dl havregryn
50 g smör, smält
2 msk honung
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
11–12 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, honung, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4 stycken. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie och ställ den i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–24 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.