Nutellasemlor

DAGENRECEPT nutellasemlor6nutellasemlor1

Det är så fantastiskt gott med Nutella i semlorna! Jag gjorde mina första Nutellasemlor till tidningen Hembakat för några år sedan och sedan dess är det en favorit! Nutellakrämen och vispgrädden kompletterar varandra perfekt. Det blir så krämigt och gott till det saftiga brödet. Här visar jag med steg-för-steg hur man gör dem.

Tips! Nutellan går självklart att byta ut till mandelmassa om man vill ha en klassisk semla.

semmelmuffins8
Underbara, lättgjorda semmelmuffins!
Klassiska semlor – en perfekt, luftig, saftig semmelbulle! Klicka på bilden för recept!
Klassiska semlor – en perfekt, luftig, saftig semmelbulle! Klicka på bilden för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola

Nutellasemlor

12–14 st

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 krm salt
½ tsk mald kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
ca 2 dl  chokladkräm  eller Nutella
ca 3 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR


1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i 12–14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på bottnen.

6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

Baka supergoda, snabba semmelmuffins – klicka här!

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12–14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i 12–14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på bottnen.
5. Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på bottnen.
6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

nutellasemlor3 nutellasemlor5

Hembakta polarkakor

dagensrecepttekakor7 tekakor5 tekakor3

RECEPT – POLARKAKOR Mjuka, runda brödkakor som är makalöst goda! Polarkakor är ett populärt köpebröd, men min hembakta variant är ännu godare!

Tips!
Frys in bröden samma dag de bakas och ta fram och tina dem i mikron efter behov. Då smakar de som nybakta hela tiden. Ljusa bröd blir snabbt torra och kompakta i rumstemperatur.

Baka ljuvligt gott tunnbröd – klicka här för recept!
Baka ljuvligt gott tunnbröd – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

HEMBAKTA POLARKAKOR

14–16 st

50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.

3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.

4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

tekakor6 tekakor1

Banoffeepaj med maräng

dagensreceptutvald

Banoffeepaj är en av de godaste pajer jag vet! När min son fyllde 16 år bjöd jag gästerna på denna paj och den tog slut på ett kick. Både vuxna och barn älskade den!

Burken med karamelliserad mjölk innehåller färdigkokad kolasås. Det går även bra att köpa kondenserad, sötad mjölk men den ska kokas i 2–3 timmar för att bli kolasås. Obs! Det finns en variant som heter ”original”, men den går det inte att göra kolasås av.

Banoffeepaj brukar inte innehålla maränger men jag tycker det blir extra gott med spröda minimaränger på toppen. Bottnen kan förberedas dagens före servering, men lägg på fyllning och garnering strax före servering.

Supergoda salmiakbollar! Klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Banoffeepaj med maräng

Ca 12 bitar

Botten
250 g Digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
1 burk karamelliserad mjölk (kokad och klar)
ca 3 bananer
5 dl vispgrädde

Garnering
2 pkt dubbeldaim, hackade
ca 2 dl minimaränger eller delade stora maränger

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.

2. Tryck ut kaksmulorna i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Ställ den i frysen en stund så att smulorna stelnar.

3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.

4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.

5. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar eller bred ut den på bananskivorna.

6. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.

1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.
1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.
2. Tryck ut kaksmulorna i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Ställ den i frysen en stund så att smulorna stelnar.
2. Tryck ut kaksmulorna i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Ställ den i frysen en stund så att smulorna stelnar.
3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.
3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.
4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.
4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.
5. Spritsa toppar av grädde eller bred ut den på bananskivorna. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.
5. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar eller bred ut den på bananskivorna.
6. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.
6. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.

 

utvald2
banoffepaj4

 

Hemgjord marängcup

dagensreceptmarängcup4 marängcup5

Glassbilens marängcup har inspirerat mig till denna hemgjorda glass med maräng och choklad. När jag var liten köpte mina föräldrar ofta marängcup i glassbilen och jag älskade den. Nu har jag gjort en egen variant som faktiskt är ännu godare! Kombinationen glass, choklad och maräng är fantastiskt god!

Lättgjord och fantastiskt krämig glass med spröda maränger och smält choklad. Underbart gott!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola

Hemgjord marängcup

Ca 12 bitar

6 dl vispgrädde
1 burk (397 g) kondenserad mjölk, sockrad (den ska inte kokas)

Vaniljglass
2 tsk vaniljsocker

Chokladglass
200 g mörk choklad, smält
1 msk kakao

Fyllning
25–30 maränger
300 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)
ev 1 msk rapsolja

Garnering
ca 25  g mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda.

2. Dela upp grädden i två bunkar. Blanda ner vaniljsocker i den ena och smält choklad och kakao i den andra (chokladen stelnar något och gör att det blir goda småbitar av choklad i grädden).

3. Häll ner vaniljsmeten i en skål, 2–3 liter och tryck ner några maränger. Ställ den i frysen tills den frusit. Ställ bunken med chokladsmet i kylen.

4. Smält chokladen (blanda i 1 msk rapsolja om du vill att chokladen ska bli något mjukare och lättare att skära i när den är fryst). Låt chokladen svalna något, men inte stelna. Häll chokladfyllningen över marängerna och vaniljglassen. Lägg på några maränger.

5. Bred ut chokladglass-smeten på toppen. Ställ skålen i frysen och låt glassen frysa helt.

6. Doppa ner skålen i varmt vatten så den frysta glassen släpper från kanterna. Stjälp upp den på en tallrik och ringla smält choklad på den före servering.

1. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda.
1. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda.
2. Dela upp grädden i två bunkar. Blanda ner vaniljsocker i den ena och smält choklad och kakao i den andra (chokladen stelnar något och gör att det blir goda småbitar av choklad i grädden).
2. Dela upp grädden i två bunkar. Blanda ner vaniljsocker i den ena och smält choklad och kakao i den andra (chokladen stelnar något och gör att det blir goda småbitar av choklad i grädden).
3. Häll ner vaniljsmeten i en skål, 2–3 liter och tryck ner några maränger. Ställ den i frysen tills den frusit. Ställ bunken med chokladsmet i kylen.
3. Häll ner vaniljsmeten i en skål, 2–3 liter och tryck ner några maränger. Ställ den i frysen tills den frusit. Ställ bunken med chokladsmet i kylen.
4. Smält chokladen (blanda i 1 msk rapsolja om du vill att chokladen ska bli något mjukare och lättare att skära i när den är fryst). Låt chokladen svalna något, men inte stelna. Häll chokladfyllningen över marängerna och vaniljglassen. Lägg på några maränger.
4. Smält chokladen (blanda i 1 msk rapsolja om du vill att chokladen ska bli något mjukare och lättare att skära i när den är fryst). Låt chokladen svalna något, men inte stelna. Häll chokladfyllningen över marängerna och vaniljglassen. Lägg på några maränger.
5. Bred ut chokladglass-smeten på toppen. Ställ skålen i frysen och låt glassen frysa helt.
5. Bred ut chokladglass-smeten på toppen. Ställ skålen i frysen och låt glassen frysa helt.
6. Doppa ner skålen i varmt vatten så den frysta glassen släpper från kanterna. Stjälp upp den på en tallrik och ringla smält choklad på den före servering.
6. Doppa ner skålen i varmt vatten så den frysta glassen släpper från kanterna. Stjälp upp den på en tallrik och ringla smält choklad på den före servering.

 

fb marängcup5

Oreo–, kola- och chokladpaj

DAGENSRECEPToreopaj2 fboreopaj5

En riktigt läcker paj med Oredokakor, kolasås och en krämig chokladfyllning. Den har en rykande åtgång och innehåller bara sex ingredienser. Förbered den gärna någon dag i förväg så slipper du tänka på desserten samma dag som gästerna kommer!

Läcker Daim & kolapaj – klicka här för recept!
Läcker Daim & kolapaj – klicka här för recept!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola

Oreo–, kola- och chokladpaj

12–14 bitar

Du behöver bara sex ingredienser för att göra den här läckra pajen: Oreokakor, Digestivekex, smör, vispgrädde, farinsocker och mörk choklad.

Botten
125 g Oreokakor
125 g Digestivekex
75 g smör, rumsvarmt

Kolafyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl farinsocker
¾ dl vispgrädde

Chokladfyllning
2 ½ dl vispgrädde
350 g mörk choklad

Garnering
ev. flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.

2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.

3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.

4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.

5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.

1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.
1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.
2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.
2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.
3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.
3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.
4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.
4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.
5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.
5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.

steg6

oreopaj4Jag fick inspiration från det här receptet, men har gjort en egen variant: http://www.kevinandamanda.com/recipes/dessert/dark-chocolate-salted-caramel-oreo-pie.html