Blåbär i kakan ger en oerhört god och smarrig smak! De går också bra att byta ut dem till hallon eller blanda hälften blåbär, hälften hallon. Filmjölken i smeten kan bytas ut till samma mängd yoghurt eller 1 ½ dl mjölk.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Saftiga blåbärsrutor
Ca 24 bitar
Oerhört saftiga och goda blåbärsrutor som är enkla att göra.
3 ägg 2 dl strösocker 100 smör, smält 2 dl filmjölk 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 4 ½ dl vetemjöl 2–3 dl blåbär ca 1 msk strösocker till bären
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Sockra blåbären med önskad mängd strösocker i en separat skål.
3. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Bred ut resten av smeten och avsluta med att strö över de sista blåbären på ytan.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet ur formen och skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper.2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Sockra blåbären med önskad mängd strösocker i en separat skål.3. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Bred ut resten av smeten och avsluta med att strö över de sista blåbären på ytan.4. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet ur formen och skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.
Jag älskar kanelbullar och vill helst äta dem nybakade. Därför gör jag ofta en halv sats deg och ofta går de flesta åt direkt. Men jag fryser alltid i några stycken så barnen har till utflykter och när de blir sugna. Då är det gott att värme bullarna i mikron eller ugnen när de ska ätas.
Den här degen är som en halv sats bulldeg och vill man ha fler bullar är det bara att dubbla alla ingredienser.
Bullarna kan göras större än de på bilden. Tänk då på att grädda dem lite längre. Kanelen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker.
25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 krm salt ½ tsk kardemumma 75 g smör, rumsvarmt ½ dl strösocker 7–8 dl vetemjöl
Fyllning ca 50 g smör, rumsvarmt ½–1 dl strösocker 2–3 tsk malen kanel
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca 1 cm tjocka.
4. Bred ut smör på degen och strö över socker och kanel.
5. Rulla ihop de båda rektanglarna till rullar och skär dem i bitar, ca 2 cm tjocka.
6. Lägg bullbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk så håller de sig saftigare.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.2. Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca 1 cm tjocka.3. Bred ut smör på degen och strö över socker och kanel.4. Rulla ihop de båda rektanglarna till rullar och skär dem i bitar, ca 2 cm tjocka.5. Lägg bullbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk så håller de sig saftigare.
SUPERSAFTIG & GOD MOROTSKAKA Morötterna i smeten gör kakan extra saftig och god. Kanelen och kardemumman ger en härlig kryddig smak. Både vuxna och barn älskar denna kaka och har en rykande åtgång fikat! Baka och bjud dina vänner och kollegor! Eller smaska i dig en stor bit själv framför tv:n! Baka & njuuuut! 🙂
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Enkel morotskaka
Ca 12 bitar
Mjuk och ljuvligt god kaka med morötter i smeten som gör den extra saftig.
2 morötter (normalstora) 3 ägg 2 ¼ dl strösocker 2 tsk bakpulver 1 ½ tsk kanel ½ tsk kardemumma 100 g smör, smält ½ dl mjölk 3 dl vetemjöl
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna fint.
2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna. (Har man inget bakplåtspapper kan man smörja och bröa även bottnen).
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, kanel, kardemumma, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. Blanda sist i morötterna.
4. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna fint.2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna. (Har man inget bakplåtspapper kan man smörja och bröa även bottnen).3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, kanel, kardemumma, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. Blanda sist i morötterna.4. Häll smeten i formen.5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.
När jag ska på utflykt vill jag gärna ha med något nybakat och gott att äta till fikat. Den här kakan är perfekt för den innehåller ingredienser som jag oftast har hemma, den går snabbt att göra och ljuvligt god! Den här kakan bakas om och om igen hemma hos mig!
Jag gör smeten, slänger in kakan i ugnen och medan jag packar ihop resten av prylarna som ska med så hinner kakan gräddas klart. Jag lyfter upp papperet och kakan ur formen och packar ner den i picknickkorgen. När kakan har svalnat täcker man över den med papperet som sticker upp på kanterna.
Kanel och pärlsocker är goda smaksättare i denna mjuka och saftiga kaka.
1 ägg 1 dl strösocker 1 ½ tsk bakpulver 1 dl filmjölk 50 g smör, smält 2 ½ dl vetemjöl
Garnering kanel pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten i formen. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.
[caption id="attachment_6374" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–23 cm i diameter med bakplåtspapper.[/caption]
[caption id="attachment_6375" align="alignnone" width="860"] 2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_6376" align="alignnone" width="860"] 3. Bred ut smeten i formen. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.[/caption]
[caption id="attachment_6377" align="alignnone" width="860"] 4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.[/caption]
En bärpaj med smuldeg är bland det godaste som finns! I degen har jag tillsatt 1 dl havregryn som gör degen lite extra smulig, men det går bra att byta ut dem mot ½–¾ dl vetemjöl i stället om man inte vill ha havregryn i degen.
Blåbären kan bytas ut mot rabarber, hallon, jordgubbar eller andra valfria bär.