1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en annan bunke. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt kokos och smör. Rör ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 21–22 cm i diameter med löstagbar kant.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
4. Stjälp upp kakan på en tallrik.
5. Glasyr: Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Bred ut den på kakan och strö över sötmandel. Låt glasyren stelna.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en annan bunke. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt kokos och smör. Rör ihop allt till en smet.2. Häll smeten i en smord och bröad form, 21–22 cm i diameter med löstagbar kant.3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.4. Stjälp upp kakan på en tallrik.5. Glasyr: Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Bred ut den på kakan och strö över sötmandel. Låt glasyren stelna.
Det är ljuvligt gott att baka med äpplen! Fyll en vetekrans med rivet äpple, strösocker och kanel – det gör den både saftigt och oemotståndligt god! Testa gärna att byta ut äpplena mot päron och kardemumma. Det är också en läcker smakkombination.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Äppelkrans
1 st
Formen ger kransen en snygg, jämn form, men det går lika bra att baka kransen utan form.
25 g jäst 2 ½ dl mjölk, ljummen ½ dl strösocker 1 nypa salt ½ tsk malen kardemumma 50 g smör, rumsvarmt 5–7 dl vetemjöl
Fyllning 2 äpplen, rivna ca 50 g smör, rumsvarmt ½ dl strösocker 1–2 tsk mald kanel
Garnering
1 ägg, uppvispat
mandelflarn
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Skala och riv äpplena grovt.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.
4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.
5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack i degen med ca 5 cm mellanrum.
6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.
8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Skala och riv äpplena grovt.3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle .5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp breda jack i degen med ca 5 cm mellanrum.6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.
Äppelsäsongen är här! Överraska nära och kära med en läcker, knäckig smuläppelpaj! Fråga grannen om du kan få några äpplen eller plocka fallfrukt. Det gör inget om äpplena är lite kantstötta eller bruna när man ska göra en paj.
Det här är en äppelpaj to die for! Den knäckiga ytan är makalöst god. Det är sirapen i degen gör den härligt knäckig.
Lättbakad, fantastiskt god paj som är ljuvligt knäckig på ytan.
150 g smör, smält
3 dl havregryn ½ tsk bakpulver 1 ¾ dl strösocker 1 nypa salt 2 ½ dl vetemjöl ½ dl ljus sirap
Fyllning ca 3 äpplen 1–2 msk strösocker 1 tsk kanel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör, havregryn, bakpulver, strösocker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke.
2. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel.
3. Smula degen över äpplena.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör, havregryn, bakpulver, strösocker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke.2. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel.3. Smula degen över äpplena.4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.
Det är trevligt och ljuvligt gott att servera brödet direkt i stekpannan på en middagsbjudning. Om du vill äta brödet till frukost kan man strunta i flingsaltet.
25 g jäst (½ pkt) 2 ½ dl vatten, ljummet 1 tsk salt 1 msk rapsolja 7–8 dl vetemjöl
Garnering flingsalt (kan uteslutas eller ersättas med vallmofrön eller sesamfrön)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.
3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.
Morötter i degen gör bröden extra saftiga och goda. Frallorna är goda till frukost eller till en sallad, soppa eller på en buffé. Även mina barn älskar dessa bröd. Frys in bröden som blir över och ta fram och tina vid behov.
Tips! Om du inte har 5 dl rågsikt hemma kan du byta ut det mot 3 dl grahamsmjöl (eller fint rågmjöl) + 2 dl vetemjöl i stället.
Rivna morötter i degen gör bröden saftiga och goda.
25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 2 tsk salt 1–2 morötter 5 dl rågsikt ca 7 dl vetemjöl
Garnering 1 ägg sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och riv morötterna fint.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–13 min. Låt dem svalna på plåten.
1. Skala och riv morötterna fint.2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.4. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–13 min. Låt dem svalna på plåten.