En klassisk Silviakaka är alltid rätt. Passar både till fikat och som en enkel dessert. Bottnen består av en ljus och mjuk sockerkaka och på toppen en smörkrämsliknande glasyr med kokos. Den är fantastiskt god och har en rykande åtgång!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaochFacebook: Lindas bakskola
Silviakaka
12–14 bitar
En älskad klassiker som ibland beskrivs som ljusa kärleksmums.
2 ägg 1 ½ dl strösocker 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 dl vatten 2 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
2. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.
1. Gör smeten enligt receptet.2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.3. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.4. Bred ut glasyren på kakan.5. Strö kokos över glasyren. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.
Kladdkaka har blivit en klassiker som älskas av de flesta. Även mig! Och den här godbiten med mjölkchoklad är en riktig höjdare. Mjölkchokladen går självklart att byta ut till vilken sort man vill, men choklad i smeten gör den extra god!!!
Gräddningstiden i ugnen varierar en del beroende på hur kladdig man vill ha den plus att värmen alltid kan variera mellan ugn och ugn. Känn med en provsticka för att få den perfekta gräddningen på kakan! Lycka till!
En av de godaste kladdkakor jag vet! Mjölkchoklad är så underbart gott. En perfekt kaka som man kan bjuda på både på en finare middag, på ett barnkalas eller till fikat på jobbet. Den går bra att göra dagen innan den ska serveras.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Mjölkchokladkladdkaka / Kladdkaka med mjölkchoklad
8–10 bitar
125 g smör 200 g mjölkchoklad (spar 2–3 bitar till garneringen) 3 dl strösocker 2 msk kakao en nypa salt 1 tsk vaniljsocker 3 ägg 2 ¼ dl vetemjöl
Till formen kokos eller ströbröd
Garnering florsocker 2–3 bitar mjölkchoklad, hyvlad eller grovt riven
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen smält.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och strö på riven choklad. Servera den gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
1. Gör smeten enligt receptet.2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och strö på hyvlad eller riven choklad. Servera den gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
Klä dina muffins i personliga, hemgjorda formar som matchar kalasets tema eller i ett enkelt, men snyggt bakplåtspapper. Grädda dina muffins i en muffinsplåt så blir de höga och fina och enkla att slå in.
Under receptet får du instruktioner om hur man gör egna, fina muffinsformar.
Saftiga chokladmuffins toppade med smält choklad och kokos.
2 ägg 2 dl strösocker 100 g smör, smält 2 msk kakao 2 tsk bakpulver 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker 1 ½ dl kokos 3 dl vetemjöl
Garnering ca 75 g mörk choklad, smält kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
3. Tillsätt smör, kakao, bakpulver, salt, vaniljsocker och kokos. Rör om ordentligt. Vispa ner mjölet och rör om till en jämn smet.
3. Smörj fördjupningarna i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4 med smet eller använd vanliga
muffinsformar.
4. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 12–18 min. Låt dem svalna i formen.
5. Ta upp muffinsen ur formen och bred på smält choklad på toppen. Strö över kokos innan chokladen stelnar.
1. Klipp ett bakplåtspapper i 4–6 rutor beroende på muffinsens storlek.2. Lägg den urklippta pappersbiten under botten på ett glas och forma den efter kanterna. Tryck ordentligt så att vecken blir skarpa. Det går också bra att stoppa ner den hemgjorda muffinsformen i muffinsplåten och hälla smeten direkt i den.3. Klipp av översta kanten om du önskar, men det är också fint att låta den vara kvar.4. Knyt ett sidenband i önskad färg runt papperet.
Klassiska källarfranskor är fantastiskt goda! De är mjuka, saftiga, enkla att göra och innehåller få ingredienser. De har en rykande åtgång och är ofta barnens favoritbröd. Baka en sats och frys in de som blir över. Ta fram och tina upp så mycket du ska äta för stunden.
KALLJÄSNING: På kvällen: Gör degen enligt receptet och använd rumsvarmt vatten i stället för fingervarmt i degen. Låt den färdiga degen jäsa i ca 45 min i rumstemperatur. Baka ut frallorna på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i kylen under natten. På morgonen: Ta fram bröden i rumstemperatur. Sätt på ugnen och grädda bröden enligt receptet.
Baka dubbel sats! Om du vill använda hela jästen gör du en dubbel sats bröd.
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Källarfranska
30–34 st
Sockret i degen tillsätts för en effektivare jäsning men det förbränns under jäsningsprocessen.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.
6. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.
3. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
Äntligen växer rabarbern så det knakar ute i rabatterna. Jag har bakat årets första rabarberkaka som jag är grymt nöjd med. Den är både galet god och snygg att servera. En perfekt kombo!
Om man inte har rabarber hemma, men är sugen på att baka går det lika bra att lägga äpplen eller päron på toppen. Kardemumman går att byta ut till kanel om man gillar det bättre!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Randig rabarberkaka
25–30 bitar
Saftig, mjuk och makalöst god rabarberkaka som är enkel att göra och snygg att servera.
3–5 rabarberstjälkar (beroende på tjocklek och längd) ca 2 tsk kardemumma ½–¾ dl florsocker 1 msk potatismjöl eller Maizena majsstärkelse
Smet 3 ägg 2 ¼ dl strösocker 2 ½ tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 75 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 4 ½ dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.
2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
4 . Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
5. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.
6. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min (känn med provsticka när kakan är klar). Låt den svalna i formen.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.
4. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30–40 min (känn med provsticka när kakan är klar). Låt den svalna i formen.