Bakskolan: festlig kanelfläta steg-för-steg. En vacker, klassisk kanellängd är som gjord för att lägga mitt på bordet till fest. Och lika snygg som enkel att göra.
2 st50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk 2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 15–16 dl vetemjölFyllning75 g smör 1 dl strösocker 2 msk vaniljsocker 2 msk kanelGarneringägg pärlsockerGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm vätskan till 37 grader.
2. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardeumma och mjölet, litet i taget. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Fyllning: Lägg smöret i en skål och smält det lite grann i mikron så att det blir mjukt, men inte rinnande. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda ihop med en sked.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. Dela degen i två bitar.
6. Kavla ut bitarna till rektangulära plattor på ett mjölat bakplåtspapper.
7. Bred på fyllningen i mitten av degplattan (se bild 2 nedan).
8. Skär skåror med en kniv eller degskrapa i degen (se bild 3 nedan).
9. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra (se bild 4 nedan). Skarvarna ska överlappa varandra så att flätan inte går upp under gräddningen. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min.
11. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i 15–20 min.
[caption id="attachment_2821" align="" width="374"] 1. Fyllning: Smält smöret lite grann i mikron. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda med en sked.[/caption]
[caption id="attachment_2823" align="" width="374"] 2. Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakplåtspapper. Bred ut fyllningen i mitten av degen.[/caption]
[caption id="attachment_2825" align="" width="374"] 3. Skär skåror i degen med en degskrapa eller en kniv enligt bilden. Skårorna ska luta mot dig.[/caption]
[caption id="attachment_2826" align="" width="374"] 4. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra.[/caption]
[caption id="attachment_2827" align="" width="374"] 5. Pensla längden, efter andra jäsningen, med ägg och strö över pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_2828" align="" width="374"] 6. Två fina, festliga längder som gör succé på kaffebordet.[/caption]