Bakskolan: Festlig kanelfläta steg-för-steg

kanelfläta
Bakskolan: festlig kanelfläta steg-för-steg. En vacker, klassisk kanellängd är som gjord för att lägga mitt på bordet till fest. Och lika snygg som enkel att göra.
2 st 50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk 2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 15–16 dl vetemjöl Fyllning 75 g smör 1 dl strösocker 2 msk vaniljsocker 2 msk kanel Garnering ägg pärlsocker GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm vätskan till 37 grader. 2. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. 3. Tillsätt salt, socker, kardeumma och mjölet, litet i taget. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. 4. Fyllning: Lägg smöret i en skål och smält det lite grann i mikron så att det blir mjukt, men inte rinnande. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda ihop med en sked. 5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. Dela degen i två bitar. 6. Kavla ut bitarna till rektangulära plattor på ett mjölat bakplåtspapper. 7. Bred på fyllningen i mitten av degplattan (se bild 2 nedan). 8. Skär skåror med en kniv eller degskrapa i degen (se bild 3 nedan). 9. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra (se bild 4 nedan). Skarvarna ska överlappa varandra så att flätan inte går upp under gräddningen. Sätt ugnen på 200 grader. 10. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. 11. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 12. Grädda i nedre delen av ugnen i 15–20 min. [caption id="attachment_2821" align="" width="374"]1. Fyllning: Smält smöret lite grann i mikron. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda med en sked. 1. Fyllning: Smält smöret lite grann i mikron. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda med en sked.[/caption] [caption id="attachment_2823" align="" width="374"]2. Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakplåtspapper. Bred ut fyllningen i mitten av degen. 2. Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakplåtspapper. Bred ut fyllningen i mitten av degen.[/caption] [caption id="attachment_2825" align="" width="374"]3. Skär skåror i degen med en degskrapa eller en kniv enligt bilden. Skårorna ska luta mot dig. 3. Skär skåror i degen med en degskrapa eller en kniv enligt bilden. Skårorna ska luta mot dig.[/caption] [caption id="attachment_2826" align="" width="374"]4. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra. 4. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra.[/caption] [caption id="attachment_2827" align="" width="374"]5. Pensla längden, efter andra jäsningen, med ägg och strö över pärlsocker. 5. Pensla längden, efter andra jäsningen, med ägg och strö över pärlsocker.[/caption] [caption id="attachment_2828" align="" width="374"]6. Två fina, festliga längder som gör succé på kaffebordet. 6. Två fina, festliga längder som gör succé på kaffebordet.[/caption]