dagensrecept

 

utvald baguetter4

För att få en knaprig skorpa på brödet så är det viktigt att de gräddas i riktigt hög ugnsvärme. Dessa baguetter ska gräddas i 250 grader och det gäller att hålla koll på den så de inte bränns. För att få det mjuka, saftiga och luftiga innanmätet är det viktigt att knåda degen länge så att glutentrådarna blir starka.

Ibland sätter man in en skål med vatten i ugnen för att få en knaprig skorpa, men då ska ångan bara finnas i ugnen i början av gräddningen och sedan måste man öppna luckan och släppa ut ångan. Risken är då att man även släpper ut för mycket värme ur ugnen. Därför brukar jag skippa ångan och bara grädda baguetter i hög ugnsvärme och det funkar jättebra!

Om du inte har någon baguetteplåt: Grädda baguetterna på en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Tips! Om du har bråttom kan du fuska och bara jäsa bröden EN gång direkt på plåten. Låt dem jäsa tills du ser att de växt och ser färdigjästa ut! Sätt på ugnen när de har ca 15 min kvar av jäsningen!

Baguetter med flingsalt

Ca 4 st

Rustika bröd med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12–13 dl vetemjöl 

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5–10 min så glutentrådarna blir ordentligt starka.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim.

3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.

4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt och lite mjöl.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5–10 min så glutentrådarna blir ordentligt starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5–10 min så glutentrådarna blir ordentligt starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim.

2. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en plåt med bakplåtspapper.

2. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.

3. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt och lite mjöl.

3. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt och lite mjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.

baguetter1 baguetter5 baguetter2