Jag älskar kanelbullar och vill helst äta dem nybakade. Därför gör jag ofta en halv sats deg och ofta går de flesta åt direkt. Men jag fryser alltid i några stycken så barnen har till utflykter och när de blir sugna. Då är det gott att värme bullarna i mikron eller ugnen när de ska ätas.
Den här degen är som en halv sats bulldeg och vill man ha fler bullar är det bara att dubbla alla ingredienser.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!
Klassiska kanelbullar
30–34 små bullar
Bullarna kan göras större än de på bilden. Tänk då på att grädda dem lite längre. Kanelen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker.
25 g jäst3 dl mjölk, fingervarm1 krm salt½ tsk kardemumma75 g smör, rumsvarmt½ dl strösocker7–8 dl vetemjöl Fyllningca 50 g smör, rumsvarmt½–1 dl strösocker2–3 tsk malen kanel Garnering1 äggpärlsocker GÖR SÅ HÄR1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca 1 cm tjocka.
4. Bred ut smör på degen och strö över socker och kanel.
5. Rulla ihop de båda rektanglarna till rullar och skär dem i bitar, ca 2 cm tjocka.
6. Lägg bullbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk så håller de sig saftigare.
[caption id="attachment_6417" align="" width="860"] 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.[/caption]
[caption id="attachment_6418" align="" width="860"] 2. Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca 1 cm tjocka.[/caption]
[caption id="attachment_6419" align="" width="860"] 3. Bred ut smör på degen och strö över socker och kanel.[/caption]
[caption id="attachment_6420" align="" width="860"] 4. Rulla ihop de båda rektanglarna till rullar och skär dem i bitar, ca 2 cm tjocka.[/caption]
[caption id="attachment_6421" align="" width="860"] 5. Lägg bullbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_6422" align="" width="860"] 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_6423" align="" width="860"] 7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk så håller de sig saftigare.[/caption]
I betalt samarbete med Toppits. Toppits® bakplåtspapper är glidfritt vilket gör att man kan kavla ut degen ovanpå pappret utan att pappret glider på bänken. Toppits plaatfolié, bakplåtspapper och fryspåsar. Läs mina smarta baktips här: KAVLA DEGEN PÅ TOPPITS® BAKPLÅTSPAPPER Toppits® bakplåtspapper gör bullbaket enkelt. Jag kavlar ut degen på Toppits® bakplåtspapper och det är …
Makalöst goda, supersaftiga saffransbullar som jag bakat och de kan fyllas med tre olika fyllningar som jag skrivit ner i receptet; mandelmassa, vaniljsmör eller vit choklad. Tips! Baka en extra saftig, god mjuk saffranskaka – klicka här för recept! Saffransbullar med 3 olika fyllningar TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Ca 30 st 50 g …