Chapati

Youtubefilm, recept & bilder från Kabita´s Kitchen. (Recept nedan)

Recept: Chapati

4 dl vetemjöl
ca 2 ¼ dl vatten, rumsvarmt
ev. ½ tsk salt (salt ingår inte i filmens recept, men jag tillsätter det för godare smak)

GÖR SÅ HÄR

1. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt hälften av vattnen och nyp ihop. Tillsätt mer vatten, lite i taget tills degen är lagom mjuk (inte för kladdig och inte tung och hård). Anpassa mängden vatten så degen blir mjuk och skön. Knåda i ca 1 min.

2. Dela degen i mindre bitar och kavla dem till tunna rundlar, några millimeter tunna. Gör dem ungefär lika stora som botten på stekpannan du använder.

3. Värm upp en stekpanna och grädda en i taget. Grädda någon minut på första sidan. Ta en bomullshandduk och dutta på ytan tills den börjar resa sig. Vänd på brödet och gör lika dant på andra sidan (detta kan du se i slutet av filmen ovan).

chapati chapati chapati

chapati

Recepttips! Baka mjuka, härliga 3-minutersbröd i stekpanna – klicka här eller på länken nedan för recept!

3-minuters tunnbröd

Smör

smör

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept! 

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola här!

Dagens fråga!

Hej Linda!

Jag bakade dina fluffiga tekakor. Men undrar om man ska smälta smöret? Det står: 150 g smör, rumsvarmt. Kan man använda margarin i stället för smör? Och ska man värma upp mjölken på spisen? Vad händer om man råkar smälta smöret?

Med vänlig hälsning Erken

Svar:

Smöret ska inte smältas utan tillsättas rumsvart. Man kan värma upp det snabbt i mikron om man inte orkar vänta tills det blir rumsvarmt.

Mjölken kan värmas till fingervarm, antingen i mikron eller på spisen. Lycka till med bakningen.

Man kan använda smält smör också, men risken finns att degen då blir kladdigare och att man tillsätter för mycket vetemjöl. Var noga med att degen inte får bli för tung och kompakt. Osmält smör smörjer också glutentrådarna bättre än smält. Glutentrådarna gör så att brödet jäser bättre och blir luftigare.

Kan man färga vaniljglass med karamellfärg?

Tips! Här har jag valt ut fina saker jag gillar! Klicka på bilderna för mer info.

 

Fråga:

Kan man färga vaniljglass med karamellfärg?

Svar: Ja, det går jättebra. Droppa några droppar hushållsfärg i glassen. Om glassen är hårt frusen bör den mjukna lite grann i rumstemperatur för att färgningen ska bli jämn. Rör om ordentligt med en sked.

Om du har en hushållsassistent kan du använda den att blanda med eftersom det kan vara tungt att blanda för hand (beroende på hur mycket glass det är). Låt glassen mjukna något i rumstemperatur, men inte för mycket för då blir den isig igen när man fryser in den.

 

färga glass