BONDBRÖD Brödet får en härlig skorpa med ett saftig, mjukt innanmäte. Servera det till frukost, till helgmiddagen eller ta med på utflykten.
Bondbröd
2 stycken
50 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 1/2 dl rapsolja eller olivolja 2 tsk salt 12–13 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och lite rågsikt i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två delar och rulla två släta bollar av degen. Rulla den i mjöl så den inte kladdar.
3. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och skär tre snitt i varje bröd med en vass kniv.
4. Låt bröden jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 min. Låt bröden svalna på plåten.
Piroger är vansinnigt gott. Pirogerna går bra att frysa in, men värm dem gärna lite försiktigt i mikron precis när de ska ätas. Pirogerna kan fyllas med i princip vad som helst som man gillar, t ex ost & skinka, kyckling, köttfärs, tacoköttfärs, grönsaker med mera. De kan göras vegetariska eller veganska (ersätt då mjölken i degen med vatten).
1. Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i någon minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 8–10 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg i fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön (kan uteslutas).
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.
TEKAKSFRALLOR. Sånt här bröd går inte att köpa! Man måste baka det själv! Saftigare, mjukare bröd får man leta efter. Så lyxigt och gott bröd! Frallornas frallor! Går bra att frysa in.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt 1/2 dl ljus sirap 75 g smör, rumsvarmt 13–14 dl vetemjöl (eller rågsikt)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.
2. Låt degen jäsa i ca 40 min.
3. Forma ca 20 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga dem lätt med en gaffel. Sätt ugnen på 250 grader. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk. (Om du har en stor plåt får du kanske plats med alla 20 på samma plåt, min plåt är lite mindre).
4. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12–14 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.