JORDGUBBSTÅRTA

×

Himmelskt god jordgubbstårta fylld med jordgubbsgrädde och härliga tårtbottnar som är mycket enkla att baka! Självklart kan du byta ut fyllningen och dekoreringen mot dina favoriter!

JORDGUBBSTÅRTA

Ca 15 bitar

Botten
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning
2 dl jordgubbssylt (eller vaniljkräm, valfri sylt eller mosade bär)
2 dl ovispad vispgrädde
1–2 dl mosade jordgubbar

Garnering
3–5 dl ovispad vispgrädde (beroende på hur mycket grädde du vill ha)
jordgubbar

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.

2. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.

3. Grädda rulltårtsbottnen mitt i ugnen i ca 5 minuter.

4. Lägg ett bakplåtspapper på bänken. Stjälp upp bottnen upp och ner på pappret. Dra bort pappret på bottnen försiktigt.

6. Skär bottnen i två delar.

7. Lägg ena bottnen på en bricka eller skärbräda. Bred ut ett tunt lager sylt på bottnen.

8. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Mosa jordgubbar och blanda med vispgrädden. Bred ut det på bottnen ovanpå sylten.

9. Lägg på den andra bottnen.

10. Garnering: Vispa grädden fluffig. Spackla tårtan med vispgrädde. Spritsa gräddtoppar runt kanten. Dekorera tårtan med jordgubbar.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

BANANBRÖD utan mjöl

Nyttigt bananbröd. Ett supergott matbröd utan vetemjöl, istället är det bakat på mixade havregryn (havremjöl). Bananen ger brödet en lätt, härlig sötma, men inte för mycket. Supergott till frukost, mellis eller på en utflykt. Skiva gärna upp brödet och frys in i skivor.

Tips! Mixa 7 dl havregryn till 6 dl havremjöl eller köp färdigt havremjöl. Då ska du dosera 6 dl havremjöl. Dock är det mycket billigare att mixa själv i en hushållsmaskin med knivar.

Bikarbonat eller bakpulver i degen?
Limpan kan bakas med antingen bikarbonat eller bakpulver. Jag har bakat brödet på bilden med bikarbonat och därav den bruna färgen plus att den får lite mer smak. Om du bakar med bakpulver blir brödet ljusare och får en lite annan smak. Båda varianterna är lika bra och goda, men på lite olika sätt. Testa gärna båda och kolla vad du gillar bäst!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

BANANBRÖD utan mjöl

2 ägg
7 dl havregryn (ELLER 6 dl färdigköpt havremjöl)
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver, läs om skillnaden ovan)
2 dl filmjölk (naturell yoghurt eller kvarg funkar också)
2 bananer

Dekorering
1 banan

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Visa äggen pösiga i en bunke.

2. Mixa havregrynen i en hushållsmaskin med knivar till havremjöl (eller färdigköpt havremjöl).

3. Tillsätt ägg, havremjöl (eller vetemjöl), salt, bikarbonat och filmjölk. Rör om ordentligt till en kladdig deg.

4. Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik. Rör ner bananerna i degen. Blanda ordentligt.

5. Lägg degen i en limpform klädd med bakplåtspapper. Dela bananen till dekoreringen längs med, i två delar. Lägg dem ovanpå degen.

6. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 50 min.

7. Lyft upp limpan ur formen och låt den svalna på ett galler.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Fröknäcke

FRÖKNÄCKE – ett knaprigt knäckebröd som innehåller massor med nyttiga, fiberrika frön. Fröknäcke är lika gott till frukost som tilltugg till en fördrink. Eller ät det som snacks när du är sugen på något gott. 

Fiberhusk
Det går att baka fröknäcket utan fiberhusk, men då kan brödet bli lite skörare och gå sönder lättare. Men lika gott i smaken.

Fröknäcke

Ca 20 bitar 

½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
1 ¾ dl vetemjöl, mandelmjöl, bovetemjöl eller majsmjöl

2 ¾ dl vatten, kokhett
2 msk rapsolja

Garnering
1 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, fiberhusk, salt och mjöl i en bunke.

2. Koka upp vattnet och häll ner rapsoljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.

3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och lägg pappret med degen på en ugnsplåt. Jämna till kanterna på degen och strö över flingsalt.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Öppna luckan snabbt efter halva gräddningen och släpp ut fukt. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt brödet svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat. Förvara brödet i en burk med tätslutande lock.

Rulltårtstårta

https://youtu.be/3Bcp6p9R3yk
KLICKA PÅ FILMEN FÖR ATT SE HUR MAN BAKAR RULLTÅRTSTÅRTAN!

Rulltårtstårta – en underbar, lättbakad tårta som passar att bjuda på till alla kalas, till fika eller som dessert efter en god middag. Så gott och enkelt!

Tips! Sylten/fyllningen kan bytas ut mot vaniljkräm, äppelmos, mosad banan, mosade bär, Nutella eller vad man själv önskar.

Rulltårtstårta

Ca 12 bitar

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Att rulla rulltårtsbottnen i:
1–2 dl strösocker

Fyllning
ca 2 dl jordgubbssylt (eller valfri sylt)

Garnering
3 dl vispgrädde
hallon
jordgubbar

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.

2. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.

3. Grädda rulltårtsbottnen mitt i ugnen i ca 5 minuter.

4. Lägg ett bakplåtspapper på bänken och strö över ett tunt lager strösocker.

5. Lägg rulltårtsbottnen över pappret med strösocker (kakan ska ligga mot sockret). Dra försiktigt bort pappret från kakbottnen.

6. Bred ut ett tunt lager sylt på bottnen.

7. Skär kakbottnen i 6 remsor, på längden.

8. Rulla ihop den första remsan och ställ den i mitten på en tallrik eller ett tårtfat. Vira runt resten av remsorna till en rund tårta..

9. Vispa grädden och bred ut den eller spritsa den på tårtan. Garnera med jordgubbar och hallon (eller andra bär).

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Bärkaka

https://youtu.be/97YGeJuJE_w
KLICKA PÅ FILMEN FÖR ATT SE HUR MAN BAKAR BÄRKAKAN!

Fantastiskt god och lättgjord kaka som kan serveras som efterrätt, fika eller ta med den på picknicken. Fyll den med hallon, blåbär, jordgubbar, rivet äpple och/eller kanel, kardemumma eller krossad choklad! En perfekt kaka man kan variera i det oändliga!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Saftig bärkaka

Ca 12 bitar

2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl

Fyllning
3 dl jordgubbar och hallon (eller andra bär)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en slät smet.

2. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Lägg på jordgubbarna och hallonen. Sockra bären eller frukten om du vill ha dem sötare. (Om du använder frysta bär du rulla dem i potatismjöl innan för de bären blir vattnigare.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–34 min eller tills den fått fin färg och inte är kladdig. Låt den svalna i formen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)