RECEPT – POLARKAKOR Mjuka, runda brödkakor som är makalöst goda! Polarkakor är ett populärt köpebröd, men min hembakta variant är ännu godare!
Tips!
Frys in bröden samma dag de bakas och ta fram och tina dem i mikron efter behov. Då smakar de som nybakta hela tiden. Ljusa bröd blir snabbt torra och kompakta i rumstemperatur.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola
HEMBAKTA POLARKAKOR
14–16 st
50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.