LYXFIKA! Det här är en gudomligt god kaka som jag verkligen älskar! Den består av tre lager; en frasig mördegsbotten, en krämig härlig mandelmassfyllning och en läcker glasyr! Dessa smaker och konsistenser är oslagbar! En grym kaka man kan bjuda på med stolthet. Och den är väldigt enkelt att göra!
Läs igenom receptet innan du börjar & gör därefter dessa tre steg:
1. Mördegsbotten
2. Fyllning
3. Glasyr
TIPS! Följ gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Mazarinkaka med blåbärsglasyr
12–14 bitar
Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g
smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
Blåbärsglasyr
ca ¾ dl blåbär, passerade
3 dl florsocker
ev. några droppar vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.
7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.
8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.