Extremt saftiga, goda saffransbullar som bakas ut på samma sätt som vanliga kanelbullar. Välj mellan tre olika fyllning; vanilj, mandelmassa eller vit choklad. Självklart kan man fylla bullarna med andra smaker också. Bara fantasin och smaken sätter gränser.
[caption id="attachment_54213" align="alignnone" width="374"] Lussebullar i 27 olika former – klicka på bilden eller här på texten för att titta och inspirerar![/caption]
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Här finns fler goda saffransrecept - klicka här!
Saffransbullar med vaniljsmörkräm
Ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
mandelspån
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker och mandelspån. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. [caption id="attachment_53583" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption] [caption id="attachment_53584" align="alignnone" width="860"] 2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.[/caption] [caption id="attachment_53586" align="alignnone" width="860"] 3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.[/caption] [caption id="attachment_53587" align="alignnone" width="860"] 4. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption] [caption id="attachment_53588" align="alignnone" width="860"] 5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption] [caption id="attachment_53589" align="alignnone" width="860"] 6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption] [caption id="attachment_53590" align="alignnone" width="860"] 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption] [caption id="attachment_53591" align="alignnone" width="860"] 8. Strö över pärlsocker och mandelspån. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.[/caption] [caption id="attachment_54227" align="alignnone" width="860"] 9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.[/caption]
Baka ljuvliga saffransbullar (se bilden nedan) – klicka här för recept!