Chokladkola recept Ett fantastiskt gott julgodisrecept som ger den helt perfekta kolan, med ljuvlig chokladsmak!
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
CHOKLADKOLA recept
Ca 30 bitar
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
2 msk kakao
1 nypa salt
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)
Garnering
flingsalt (frivilligt, kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen (men kan uteslutas om man inte vill ha det). Förvara kolan i en burk med lock.
Åh så smaskigt det ser ut! Men… varför ättika? 😊
Då minskar man risken för att kolan sockrar sig.