Bloggar Lindas Bakskola Lindas bullar Lindas semlor Lindas tårtor Okategoriserade

Semmeltårta

DAGENSRECEPT semmeltårta1 semmeltårta4

Det är kul att servera och bjuda på klassiska bakverk, men i en ny form. Det gör att gästerna höjer på ögonbrynen och blir glada att smaken ändå är densamma och lika god som vanligt. Den här semmeltårtan är snygg, fantastiskt god och kan med stolthet serveras till gästerna!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola

Semmeltårta

8–12 bitar

25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg
½ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
4–5 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR


1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.

3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen. Skär degen i 8 eller 12 tårtbitar beroende på hur stora semlor du vill ha. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.

5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.

6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.

7. Vispa grädden och bred ut den över hela  bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.
2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.
3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen.
3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen.
4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.
4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.
5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.

 

7. Vispa grädden och bred ut den över hela  bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.
7. Vispa grädden och bred ut den över hela bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.

semmeltårta5

 

 

semmeltårta3

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Schweizernötrutor

Ljuvliga, saftiga rutor med en helt underbar schweizernötsfuge på toppen!

0

Nutellasemlor

Krämig Nutella och vispad grädde i semlan är makalöst god komination.

0

Hembakta polarkakor

Saftiga och mjuka polarkakor som är ljuvligt goda!

0

Banoffeepaj med maräng

Banan, Daim, kolasås, fluffig vispgrädde och maräng på en frasig Digestivebotten – det kan knappast bli godare!

0

Hemgjord marängcup

Lättgjord och härligt krämig vanilj- och chokladglass med spröda maränger och smält choklad. Lyxig och ljuvligt god dessert!

0

Oreo–, kola- och chokladpaj

Superläcker paj med Oreokakor, kolasås och choklad! Den bakas med endast sex ingredienser.

0

Nutellakulor

Snabbgjort och gott havre- & Nutellagodis med kokos eller krossade hasselnötter.

0

Klassisk kavring

Lättgjord och mycket god kavring som håller sig färsk och god i flera dagar.

0

Pepparkaksglass med vit choklad & hallon

Fulländad dessert med pepparkakor fyllda med hallon- & vit chokladglass som kan förberedas några dagar i förväg.

0

Mintkakor

Förstklassiga mintkakor doppade i choklad som fullkomligt smälter i munnen.

0

Krispiga nougat- & chokladbitar

Superläckra små godisbitar med nougat, krispiga flingor, choklad och nötter. En blandning mellan fudge och knäck.

0

Chokladkola

Ljuvligt god och seg chokladkola med ett härligt täcke av mörk choklad choklad.

0