Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Rågsiktskakor – klassiska matbröd

dagens recept

 

Jag skulle kunna bli väckt mitt i natten och rabbla receptet på mina rågsiktskakor. Jag har bakat dessa bröd hur många gånger som helst. De är så ljuvligt goda, saftiga och roliga att baka. Även resten av familjen älskar dem så de har en rykande åtgång. Jag brukar göra en eller två satser och så skär jag upp dem i lagom stora portionsbitar som jag fryser in. Sedan är det bara att ta fram ur frysen till frukost eller mellis och tina dem i micron. Om man värmer brödbitarna precis lagom så är det som att äta dem helt nygräddade.

Fakta:
– Rågsiktskakor är ett klassiskt matbröd med hål i mitten.
– Ytan naggas  med en gaffel för att förhindra luftbubblor som blåser upp under ytan.
– De är bakade på rågsiktsmjöl som är en mjölblandning bestående av ca 40 procent siktat rågmjöl och ca 60 procent vetemjöl.
– Rågsiktsmjöl ger oerhört saftiga och smakrika bröd.

rågsiktskakor-bit

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Rågsiktskakor

4 st

Klassiska brödkakor med hål i mitten.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
50 g smör, rumsvarmt
12–14 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

Gör degen enligt instruktionerna och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda igenom den på ett mjölat bakbord.
1. Gör degen enligt instruktionerna och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda igenom den på ett mjölat bakbord.
2
2. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar.
3
3. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter.
4
4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas.
5
5. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min.
6
Nygräddade rågsiktskakor.

rågsiktskakor-kaka

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

M & M-snittar

Fantastiskt goda M & M snittar som är fullspäckade med mjölkchokladlinser, spröda på ytan och lite sega i mitten.

0

Semmelfläta

Läcker semmelfläta fylld med god mandelmassa och fluffig vispgrädde. Receptet innehåller enkla steg-för-steg bilder.

0

Semmelflätor

Läckra, gräddiga semmelflätor fyllda med mandelmassa.

0

Chapati

Youtubefilm, recept & bilder från Kabita´s Kitchen. (Recept nedan) Recept: Chapati 4 dl vetemjöl ca 2 ¼ dl vatten, rumsvarmt ev. ½ tsk salt (salt ingår inte i filmens recept, men jag tillsätter det för godare smak) GÖR SÅ HÄR 1. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt hälften av vattnen och nyp ihop. Tillsätt mer vatten, lite …

0

Marängspöken

Bra Youtube-film som tydligt visar hur man gör marängspöken! Tid 50 sek

0

Oreokakor

Recpettips från Allt om mat! Goda Oreokakor som man enkelt gör själv!

0

Smör

Klicka på bilden för att läsa svaret!

0

Frozen Mango Yoghurt

Nyttig, mättande & ljuvligt god frozen yoghurt med mangosmak!

0