Jag skulle kunna bli väckt mitt i natten och rabbla receptet på mina rågsiktskakor. Jag har bakat dessa bröd hur många gånger som helst. De är så ljuvligt goda, saftiga och roliga att baka. Även resten av familjen älskar dem så de har en rykande åtgång. Jag brukar göra en eller två satser och så skär jag upp dem i lagom stora portionsbitar som jag fryser in. Sedan är det bara att ta fram ur frysen till frukost eller mellis och tina dem i micron. Om man värmer brödbitarna precis lagom så är det som att äta dem helt nygräddade.
Fakta:
– Rågsiktskakor är ett klassiskt matbröd med hål i mitten.
– Ytan naggas med en gaffel för att förhindra luftbubblor som blåser upp under ytan.
– De är bakade på rågsiktsmjöl som är en mjölblandning bestående av ca 40 procent siktat rågmjöl och ca 60 procent vetemjöl.
– Rågsiktsmjöl ger oerhört saftiga och smakrika bröd.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Rågsiktskakor
4 st
Klassiska brödkakor med hål i mitten.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
50 g smör, rumsvarmt
12–14 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.