En riktigt julig vetelängd med smak av pepparkaka. Det går bra att byta ut pepparkakskryddan mot kanel eller bara vaniljsocker om man vill göra en vaniljlängd. I USA kallas den typ av bulle för Pull apart bread (bryt-isär-bröd). Det är enkel & kul att göra och snyggt att servera – en bullängd precis i min smak eftersom jag gillar att vara kreativ, men det får inte bli ett jättestort projekt som tar för lång tid.
Följ mig på Instagram: lindasbakskola
Pepparkakslängd i form /Pull apart bread
Ca 12 bitar
25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
1 nypa salt
1 tsk mortlade kardemummakärnor
½ dl strösocker
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl
Fyllning
ca 50 g smör, rumsvarmt
2–3 msk strösocker
ca
2 tsk pepparkakskrydda
Garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.
3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.
4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.
5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.