Bloggar Lindas Bakskola Lindas bullar Lindas jul Lindas saffran Okategoriserade

Saffransfläta med vaniljkräm

dagensrecept1saffransfläta4

Den här flätningsmetoden är väldigt enkel att göra och resultatet blir grymt snyggt! Fyll saffranslängden med vaniljkräm eller byt ut den mot mandelmassa (läs tipset nedan).

Tips! Vaniljkrämen kan bytas ut mot mandelmassfylling:
150 g mandelmassa, riven
50 g smör, kylskåpskallt
½–1 tsk stötta kardemummakärnor
ca ¾ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla ingredienserna och fördela den i flätorna i stället för vaniljkrämen.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Saffransfläta med vaniljkräm 

2 st

Degen får inte vara för lös får då blir den svår att fläta.

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
11–13 dl vetemjöl

Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 ägg
2 msk strösocker
ca 2 msk vaniljsocker

1 ½ msk maizena majsstärkelse
1 tsk kardemummakärnor, mortlade

Garnering
1 ägg
mandelspån
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig och ganska stadig deg (men absolut inte hård). Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Vaniljkräm: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna.

3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det går att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, men det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar.

4. Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda.

5. Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.

7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Vaniljkräm: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna.
2. Vaniljkräm: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna.
3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det går att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, men det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar.
3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det går att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, men det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar.

 

4. Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda.
4. Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda.
5. Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

saffransfläta2 saffransfläta6

saffransfläta3 utvald1

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Chokladfudge med sötmandel

Himmelskt god chokladfudge som fullkomligt smälter i munnen. Innehåller bara tre ingredienser!

0

Pepparkakskladdkaka

En superläcker pepparkakskladdkaka med mörk choklad i smeten.

0

Lyxig Rocky road

En ljuvlig blandning av sött & salt – choklad, Dumlekola, marshmallows och salta jordnötter. Makalöst gott!

0

Saftig saffranssockerkaka med kokos

En riktigt saftig och läcker saffranssockerkaka som har en rykande åtgång.

0

Pepparkakslängd i form

Julig och saftig vetelängd (Pull apart bread) med smak av pepparkaka.

0

Hemgjord Bounty

Chokladdoppade munsbitar med en krämig och ljuvligt god kokosfyllning.

0

Saffranssockerbullar med vit choklad

Saftiga och goda saffranssockerbullar med en krämig fyllning av vit choklad.

0

Mazarintoscakaka

Saftig citronmazarinbotten med ett knäckigt nöt- & mandeltäcke. Ljuvligt gott!

0

Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma

Julig och lättgjord saffranskrans med en läcker fyllning av mandelmassa, smör & kardemumma.

0

Saffranskaka med chokladganache

Mycket saftig saffranskaka med chokladganache på toppen som är ljuvligt god till julhelgernas fikapauser.

0

Hemgjord Daim

Knäckig och ljuvligt god Daim med läcker choklad på ytan.

0

Mjuk pepparkaka med frosting

Saftig och mjuk pepparkaka med en krämig & god cream cheese-frosting på toppen. Ett måste på adventsfikat!

0