Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Lyckas med jäsningen

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 14.09.17

Lyckas med jäsningen

Degen måste få gott om tid att jäsa och mogna för att brödet ska få volym och bli luftigt. Under jäsningen blir degen porös genom att det bildas koldioxid (luftbubblor) när stärkelse bryts ner. Det är därför viktigt att glutentrådarna knådats starka så att luften stannar kvar i brödet. Degvätskan bör vara fingervarm. Om degen jäser i ett varmt rum går jäsningen snabbare. Om  den jäser i ett kallt rum eller i kylen så jäser den mycket långsammare. En långsam jäsning gör att smakerna i mjölet hinner utvecklas bättre samt att innanmätet blir lite segare ger större luftbubblor. Vad som blir bäst är en personlig smaksak! Testa dig fram på egen hand med olika jästider. Tänk på att detta gäller första jäsningen! Andra jäsningen bör inte vara mer än ca 30 min i de flesta fall.

Första jäsningen: Skydda alltid degen med en bakduk eller plastfolié. Då bevaras fukt och värme och degen jäser bättre. Ställ degen på en dragfri och varm plats för att påskynda jäsningen. När degen växt till ungefär dubbla storleken är den färdigjäst. Testa genom att trycka till på degens yta med fingret. När degen fjädrar tillbaka är den klar.

Andra jäsningen: När degen formats och bakats ut ska den jäsa ytterligare än gång för att få in mer luft i degen innan det är dags för gräddning.

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Lindas nyttiga müsli

Knaprig och nyttig müsli helt utan tillsatt socker. Supergod!

0

Frökakor som inte behöver jäsa

Jättegoda, snabba bakpulverbröd som är fyllda med nyttiga frön. Klara på bara 20 min!

0

Släng-ihop-limpa som bara jäser en gång

God & rustik limpa som även kan kalljäsa i kylen över natten. Brödskivorna är också goda att rosta!

0

Fluffig Nutellamousse med 2 ingredienser

Mycket lättgjord och god mousse med härlig Nutellasmak. En riktig tiopoängare!

0

Marshmallowsbrownies

En lätt kladdig browniebottnen med ett härligt marshmallowstäcke och krossad choklad. Gudomligt gott!

0

Lindas Trosakakor

Saftiga, mjuka goda brödkakor som passar perfekt till frukost, mellis eller på utflykten.

0

Nyttig mangoglass utan socker

Nyttig och ljuvligt god, len glass helt utan tillsatt socker.

0

Twixkakor

Jätteläckra godiskakor med en frasig kakbotten, en krämig kolafyllning och ett ljuvligt täcke av choklad.

0

Lemon curd / citronkräm

En len, frisk och fräsch citronkräm som kan användas som fylling i tårtor, bakverk och på nybakade scones.

0

Lindas klassiska tekakor

Runda, mjuka och oerhört populära tekakor som går bra att frysa in.

0

Crunchig äppelkaka

Mjuk & saftig äppelkaka med frasig smulcrunch på toppen som gör den läckert crunchig.

0

Krämig chokladmoussetårta

En festlig, lättgjord tårta med en ljuvligt fluffig och god chokladmousse. Godare än på konditori!

0