Lyckas med jäsningen
Degen måste få gott om tid att jäsa och mogna för att brödet ska få volym och bli luftigt. Under jäsningen blir degen porös genom att det bildas koldioxid (luftbubblor) när stärkelse bryts ner. Det är därför viktigt att glutentrådarna knådats starka så att luften stannar kvar i brödet. Degvätskan bör vara fingervarm. Om degen jäser i ett varmt rum går jäsningen snabbare. Om den jäser i ett kallt rum eller i kylen så jäser den mycket långsammare. En långsam jäsning gör att smakerna i mjölet hinner utvecklas bättre samt att innanmätet blir lite segare ger större luftbubblor. Vad som blir bäst är en personlig smaksak! Testa dig fram på egen hand med olika jästider. Tänk på att detta gäller första jäsningen! Andra jäsningen bör inte vara mer än ca 30 min i de flesta fall.
Första jäsningen: Skydda alltid degen med en bakduk eller plastfolié. Då bevaras fukt och värme och degen jäser bättre. Ställ degen på en dragfri och varm plats för att påskynda jäsningen. När degen växt till ungefär dubbla storleken är den färdigjäst. Testa genom att trycka till på degens yta med fingret. När degen fjädrar tillbaka är den klar.
Andra jäsningen: När degen formats och bakats ut ska den jäsa ytterligare än gång för att få in mer luft i degen innan det är dags för gräddning.