Bjud på en superläcker, snygg semmeltårta som också är gudomligt god! Den är enkel att göra och räcker till många. Det är perfekt att själv välja hur stor bit man vill ha – en tunn skiva eller en rejäl jättebit!
Tips! Tänk på att hålla i locket lite med ena handen när du skär semlan i bitar. Bottnen är det inga problem att skära i, men om man håller i locket är det inga problem att skära snygga, jämna bitar. Använd en vass kniv!
Lyxig semmeltårta
10–14 bitar
25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–7 dl vispgrädde
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.
4. Montering: Skär ett lock på semlan.
5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.
7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.