Nyttigt, mjölfri limpa! Oerhört saftig & god limpa bakad med havregryn (helt utan vanligt mjöl). 5 dl av havregrynen mixas till en mjöl i t ex en matberedare eller mixer med knivar. En mixerstav funkar också, men tar lite längre tid.
Havregryn är naturligt glutenfria, men eftersom de behandlas i maskiner där det kan finnas spår av gluten så kan man inte garantera att vanliga havregryn är glutenfria. Dock tål många glutenintoleranta dessa ”vanliga” gryn ändå. Men man kan dock köpa ”ren havre” av t ex märket Semper. Dessa gryn är garanterad glutenfria. Vissa glutenintoleranta tål ändock inte rent havre och då kan man byta ut havregrynen mot glutenfri mix, mandelmjöl eller bovetemjöl (totalt ca 5 dl om man tar bort alla havregryn i detta recept eftersom havregrynen väger mindre än mjöl).
Tips! Om du använder havregrynsmjöl istället för att mixa: 5 dl havregryn = 4 1/2 dl havremjöl
Filmjölkslimpa utan mjöl
1 st
5 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 dl havregryn som inte mixas
2 tsk bikarbonat
1 ¼ tsk salt
1 dl linfrön
¾ dl sesamfrön
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
Garnering
ev. havregryn
ev. sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt, linfrön och sesamfrön i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
4. Tillsätt äggen och filmjölken. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö ev. över lite havregryn.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.