Rågsiktsmjölet och mjölken gör att brödet får ett oerhört saftigt innanmäte. Jag älskar bröd med rågsikt just för att det blir så himla saftiga bröd. Jag har bakat ut brödet i en form med kanter, men det går lika bra att trycka ut degen på en vanlig ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Jag gjorde 8 stora bröd, men skär gärna degen i fler, men mindre rutor om du vill.
Kalljäsning!
Gör degen på kvällen och tryck ut den direkt i formen efter knådningen. Låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den på morgonen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda enligt receptet!
Saftiga rågsiktsrutor
Ca 8 st
25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
8 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, rågsikt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.
3. Skär degen i rutor, ca 8 st med en degskrapa eller kniv.
4. Nagga rutorna med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt det svalna i formen.