Bloggar Lindas Bakskola Lindas jordgubbar Lindas mat Lindas nyttigt

Nyttig hemgjord jordgubbsyoghurt

yoghurt13 yoghurt9

GOD, HÄLSOSAM FRUKOST Det är billigt och nyttigt att göra hemgjord fruktyoghurt. Den innehåller inget tillsatt socker och man kan tillsätta mer bär än den köpta. Jag kommer fortsätta göra denna yoghurt! Både jag och mina fem barn tycker den är fantastiskt god, krämig, ja helt perfekt :-). Den är mättande och kan ätas som den är eller med lite müsli, flingor eller några bananskivor. Mums!

Tips!
Gör en dubbel sats när du ändå håller på 🙂
Yoghurten kan smaksättas med valfria bär eller några teskedar vaniljsocker.

Lättgjord hälsomüsli – klicka här för recept!
Lättgjord hälsomüsli – klicka här för recept!
Enkel saftig filmjölkslimpa – klicka här för recept!
Enkel saftig filmjölkslimpa – klicka här för recept!
Sockerfri jordgubbskräm – klicka här för recept!
Sockerfri jordgubbskräm – klicka här för recept!

Nyttig hemgjord yoghurt

1 liter mellanmjölk (eller röd mjölk)
¾ dl mild yoghurt naturell 3 %
200–300 g jordgubbar, mosade (eller andra valfria bär) 

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.

2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.

3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.

4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.

5. Häll upp yoghurten i en skål.

6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.
1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.
2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.
2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.
3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.
3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.
4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.
4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.
5. Häll upp yoghurten i en skål.
5. Häll upp yoghurten i en skål.
6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.
6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

yoghurt7yoghurt10 yoghurt8 yoghurt14 yoghurt11 yoghurt12 yoghurt15

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Goda tårtfyllningar

Enkla, läckra fyllningar till tårtan!

0

Pudrade vaniljkrämbullar

Drömgoda bullar fyllda med vaniljkräm som garanterat gör succé på fikabordet.

0

Sockerbullar fyllda med vaniljkräm

Bullarnas rolls royce som är fyllda med ljuvlig vaniljkräm. Strösockret på ytan knastrar härligt mellan tänderna.

0

Hönökakor frallor

Ett populärt köpebröd från Pågens som du enkelt bakar själv – mycket godare & billigare.

0

Randig rågsiktslimpa

Rustik, saftig, lättgjord limpa som har en rykande åtgång.

0

Sockerfri nyttig hallonmilkshake

Svalkande, nyttig, mättande & ljuvligt god!

0

Sockerfri nyttig jordgubbsmilkshake

Sommarens svalkande favorit! Läcker, hälsosam frukt- & mjölkdrink som inte Innehåller något tillsatt socker.

0

Nutellabrownies

Drömgoda, lätt kladdiga Nutellarutor som är helt fantastiska!

0

Mjölkchokladglass

Lättgjord, krämig glass med hackad mjölkchoklad – så galet god!

0

Schweizernötglass

Drömgod, snabbgjord & krämig glass med hackad schweizernötchoklad! Fantastiskt god!

0

Daimglass

Den knapriga Daimen i den krämiga glassen är en gudomligt god kombination. En perfekt dessert!

0

Krabbelurer med hallon

Krabbelurer, pösplättar, skrabbelucker, kaffeplättar eller snoobelurer som de också kallas smakar allra bäst nygräddade! Servera dem gärna med mosade bär, lättvispad grädde eller sylt.

0