Sponsrad nativeannons från Kockens

En tårta på söta maränger med kanel eller kardemumma är ett bakverk som är både imponerande gott och så enkel att alla i familjen kan hjälpa till att baka den! Missa inte receptet i artikeln!

Apelsin, färska bär, vispgrädde, maräng och mandel… Årets tårta är sprängfylld med godsaker – men lätt att göra. Pricken på i:et är en modern smaksättning med klassikerna kanel och kardemumma. Och med klassiker så menar vi verkligen klassiker. Redan runt 2700 f. Kr omnämner kejsaren av Kina kanelen och flertalet referenser till den aromatiska kryddan finns i antika skrifter runt medelhavet.

Kardemumma och kanel är två populära kryddor som används årets runt i bakning. Tänk bara, vad vore en fika utan kardemumma- och kanelbullar?

Kardemumman är en ört som också spreds via sidenvägen och nu odlas i stor skala i flera tropiska länder. Den är vanlig i arabisk matlagning men summan av kardemumman, det är inte många av Skandinaviens desserter och bakverk som klarar sig utan drottningen av kryddor. Läs mer om kardemumma och kanel. Tips! Kockens kanel finns även som ekologisk.

Recept: Tårta med maräng, mandel, apelsinkräm och bär

Receptet är för 12 personer.

Du behöver:

Maräng

4 äggvitor

2 ½ dl socker

Mandelbottnar

500 g mandelmassa

1-2 tsk Kockens kanel malen eller kardemumma malen

3 äggvitor (spara äggulorna)

Fyllning

ca 1 apelsin

½ dl socker

25 g smör

¾ msk majsstärkelse

3 äggulor

ev. citronsaft

Fyllning

ca 7 dl vispgrädde

ca 1 ½ liter valfria bär

vit choklad

Gör så här:

1. Marängbotten: Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad tills det blir en fast och blank maräng.

2. Rita två ringar på en bakpappersklädd plåt ca 20-21 cm i diameter. Grädda dem i 125 grader i ca 1 ½ timme, stäng av värmen och eftertorka. Låt svalna och förvara därefter marängen i en tätslutande burk.

3. Mandelbotten: Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan och kryddor till en bredbar konsistens. Markera tre bottnar på bakplåtspappret i samma storlek som marängbottnarna och fördela smeten jämnt i bottnarna. Grädda i 175 grader i ca 12-14 minuter eller tills de fått en svagt gulbrun färg.

4. Apelsinfyllning: Blanda rivet skal med saft från apelsinen och koka upp med socker och smör. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i den varma vätskan. Låt koka upp.

5. Vispa samman äggulorna och rör ner dem i vätskan. Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar och låt svalna, rör om då och då. Tips: Känns krämen lite tjock så späd med lite citronsaft eller apelsinsaft.

6. Varva bottnar med vispad grädde, bär och apelsinkräm. Toppa med bär och hyvlad vit choklad.

För fler tips, klicka här.

<!– wpp –>
Sponsrad nativeannons från Kockens