Knäckig bärpaj med lyxmarsan. En superläcker, lättgjord paj med både hallon och jordgubbar och ett täcke med knäckiga smulor på toppen. Alla älskar en god paj! Servera den gärna med lyxmarsan, som är en blandning av marsansås och vispad grädde. Ljuvligt gott! Men även vanlig vaniljsås eller glass är goda tillbehör.
Knäckig bärpaj
Tips! Jordgubbarna kan bytas ut mot blåbär.
Pajskal
240 g vetemjöl (4 dl)
150 g smör
90 g strösocker (1 dl)
½ krm salt
Bärfyllning
400 g hallon (frysta eller färska)
250 g jordgubbar (frysta eller färska)
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl
Knäckiga smulor
50 g smör, rumsvarmt
1 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl
Lyxmarsan
3 dl vispgrädde
3 dl marsansås (pulversås som blandas ihop enligt förpackningen)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.
4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.
5. Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.
6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.
7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.
8. Lyxmarsansås: Blanda ihop marsansås enligt förpackningen. Låt den stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädde och marsansås.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.
4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.
5. Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.
6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.
7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.
8. Lyxmarsansås: Blanda ihop marsansås enligt förpackningen. Låt den stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädde och marsansås.