Källarfranska
18 st 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarmt 2 msk rapsolja 2 tsk salt 3 dl rågsikt ca 10 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min. 2. Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i ca 9 skivor med en vass kniv eller en degskrapa. 3. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler. [caption id="attachment_77999" align="" width="4546"] 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.2. Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i ca 9 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.
[/caption] [caption id="attachment_78000" align="" width="980"] 3. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.[/caption] [caption id="attachment_78195" align="" width="980"] 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.[/caption]