Oerhört saftiga, mjuka, goda brödkakor som passar bra till frukost, mellis eller som utflyktsbröd. Jag älskar dessa godingar! De blir otroligt luftiga, fluffiga och läckra!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Filmjölksrågsiktskakor
4 st
50 g jäst
6 dl filmjölk, kylskåpskall
1 ½ tsk salt
½ dl rapsolja
½ dl ljus sirap
11–13 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt filmjölken och rör om tills jästen löses upp. Tillsätt resten av ingredienserna (rör ner rågsikten lite i taget mot slutet så degen inte blir för torr). Degen ska vara smidig. Knåda den i några minuter.
2. Spola upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon. Ställ ner bunken och täck den med ett lock. Låt degen jäsa där i ca 30 min (jäsningen blir effektivare när degen står i varmt vatten).
3. Ta upp degen och rulla den i mjöl. Dela degen i 4 bitar.
4. Forma runda bollar av degen. Lägg 2 på varje plåt (med bakplåtspapper under). Mjöla dem på ytan, platta till dem, 2–3 cm tjocka och nagga dem med en gaffel eller liknande naggade som på bilden nedan.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.
Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!
Kan man baka ut många små i stället?
Går jättebra!