Pensionärskaka, Sverigekaka, ja kärt barn har många namn. Den är i alla fall den saftigaste, mjukaste kakan som finns med en ljuvlig vaniljsmörfyllning! En mycket lättgjord kaka som är lätt att lyckas med. Obs! Fyllningen ska vara lös och rinnig.
PENSIONÄRSKAKA
Ca 12 bitar
3 st ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 dl vatten, kokhett
Vaniljfyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med det kokheta vattnet i smeten. Rör till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–33 min. Låt den kallna i formen.
4. Vaniljfyllning: Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om till en rinnig smörsås.
5. Dela kakan på mitten till två bottnar.
6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel eller baksidan av en sked.
7. Sätt ihop bottnarna igen och lägg kakan på en tallrik. Pudra över florsocker.
Tillsätt saffran i sockerkakssmeten. Blir en superduper god och saftig saffranskaka.