Friterade potatisskruvar. De här potatisskruvarna åt jag för första gången när jag var på Trosa marknad. Och de var magiskt goda, ett riktigt gott snacks. Det är vanliga potatisar som är skurna som spiraler (se bilden nedan) och därefter friterade. De smakar lite som pommes frites och kryddas med salt och pommes friteskrydda eller grillkrydda. De är lite frasiga i kanter och mjuk i mitten. Potatisen är vansinnigt god och kan ätas som snacks eller till en måltid!
Potatisen ska skäras så tunt som möjligt. Jag har skurit mina för hand vilket är lite svårare för de blir lätt lite för tjocka och kräver längre fritering, men det finns olika apparater som gör det lättare. Googla: potatoes twister. Jag ska definitivt köpa mig en egen spriralskärare, men har inte hunnit ännu.
Potatisskruvar
Du behöver:
stora potatisar
fritös
olja
salt
pommes friteskrydda/grillkrydda
GÖR SÅ HÄR
1. Värm upp olja i en fritös eller kastrull.
2. Skär potatisen tunt, några millimeter, till en spiral med en vass kniv. Skär hela vägen in till pinnen.
3. Dra försiktigt ut potatisen till en spiral så att det blir mellanrum mellan potatisen.
4. Fritera potatisen gyllenbrun.
5. Ta upp potatisen när den fått fin färg. Salta den och krydda med pommesfriteskrydda eller grillkrydda. Ät direkt!