Ljuskladdkaka & vispgrädde, bland det godaste som finns! Ingredienserna har man oftast hemma och därför kan man slänga ihop den när man vill och är sugen på något smarrigt. Eller som tårta på ett kalas. Eller varför inte överraska kollegorna på jobbet med denna läckerhet till eftermiddagskaffet?!
Tips!
Smaksätt kladdkakan (smeten) med rivet skal av 1 citron, 200 g vit, hackad choklad eller 200 g mörk, hackad choklad. Eller släng lite frysta blåbär eller hallon på smeten före gräddning.
Ljus kladdkaka
12 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i formen.
4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.
5. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.