Mjölfri filmjölkslimpa! Ett mycket gott, luftigt och saftigt bröd som görs helt utan vanligt vetemjöl. Istället använder man havregryn som man mixar till ett mjöl i en mixer eller hushållsmaskin med knivar. Ett mycket bra bröd för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Obs! Brödet ska kallna helt innan man skär det i skivor. Eftersom brödet är bakat med bikarbonat kan det lukta lite fränt direkt efter gräddningen, men det försvinner när brödet kallnat helt.
Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.
Tips! Köp färdigt havregrynsmjöl om du inte vill mala själv. 7 dl havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl
Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Nyttig filmjölkslimpa bakad med havregryn
1 st
7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ägg
3 ½ dl filmjölk
Garnering
söndersmulade havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett fint mjöl i en mixer med knivar eller matberedare med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke.
3. Blanda ihop alla ingredienser till degen i bunken, till en kladdig deg.
4. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den svalna.
Provade denna limpa. Blev succe. Men jag undrar om man kan ta bakpulver i stället för Bikarbonat och i så fall hur mycket bakpulver till samma recept?