Lyxig äppelkaka. Den är lätt att baka och vansinnigt läcker, saftig och god! Ett riktigt, riktigt bra recept på äppelkaka som funkar i alla lägen! Servera gärna med hemgjord vaniljvisp eller vaniljsås så har du en lyxig dessert, men den går även att äta som den är till fikat.
Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!
Lyxig äppelkaka
12 bitar
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
150 g smör, smält
Garnering
2 äpplen
kanel
1–2 msk strösocker
Garnering
ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det ihop med smöret och vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Skala och skiva äpplena i tunna skivor.
4. Lägg äppelskivorna i ett runt mönster på smeten (se min bild nedan).
5. Pudra över kanel och strösocker (och gärna några hackade sötmandlar).
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Pudra ev. över florsocker före servering. Servera gärna med hemgjord vaniljvisp eller vaniljsås.
Hemgjord vaniljvisp – klicka här för recept!
Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!
Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!
Hej. Går det att använda självjäsande vetemjöl och utesluta bakpulvret? Hur mycket ska man ta i så fall?
/Elli
Hej! Tyvärr har jag inte testat det själv så jag kan inte svara på det. Lycka till! Mvh Linda